Društvo, Kultura, Video, Zanimljivosti, Život

VIDEO: U Ljubiji održana “Kestenijada”

Svi putevi danas su vodili u Ljubiju. Na prvu “Kestenijadu”. Ovaj jesenji plod koji je ubran u čuvenim ljubijskim kestenjarima, pripremljen je na razne načine. Niko radosniji od mještana Ljubije, jer bila je ovo prilika da se druže, ali i ugoste brojne posjetioce.

“Raduje me što se okupilo ovoliko ljudi, da imamo priliku da se družimo i uživamo u okusu domaćeg pečenog kestena”, rekao je mještanin Svetozar Japundža.

Osim pečenim kestenom, posjetioci su mogli da se počaste i delicijama brojnih proizvođača, ali i da nazdrave domaćim kupinovim vinom, sa plantaže Bakira Biščevića iz Donje Ljubije.

“Proizvodim kupinovo vino, ali i kupinovu rakiju i džem. Ovo mi je prvi put da izlažem svoje proizvode i drago mi je zbog toga”, rekao je Biščević.

Izloženi su bili i ručni radovi, a nije izostao ni kulturno-umjetnički program, kojeg su za posjetioce priredili članovi Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor i učenici Osnovne škole “Mladen Stojanović” iz Ljubije.

Prvu “Kestenijadu” organizovala je Turistička organizacija Prijedor, u saradnji sa Savjetom mjesne zajednice Ljubija.

“Cilj je da oživimo ovaj kraj, jer imamo toliko prirodnog bogatstva u Ljubiji, koje trebamo iskoristiti. Nadamo se da će ova manifestacija postati tradicionalna”, rekla je Lejla Muslimović, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Prijedor.

Manifestaciju je podržala i Gradska uprava Prijedor.Kozarski