Društvo, Sjećanja, Život

VIDEO+FOTO: Bijele vreće u centru Prijedora sjećaju na 266 ubijenih žena i djevojčica

Na centralnom gradskom trgu u Prijedoru obilježen je “Dana bijelih traka”, u znak sjećanja na 266 ubijenih prijedorskih žena i djevojčica tokom proteklog rata

BijeleVrece1

Bačić Šida (47), Bačić Elvisa (11), Bačić Nerima (7), Čaušević Mevla ( 81), Marijan Lucijua (46), Marijan Milka (77)…, i tako se redaju na bijelim vrećama imena 266 prijedorskih žena i djevojčica, Bošnjakinja i Hrvatica ubijenih od 22. maja do 24. jula 1992. godine.

BijeleVrece4Danas su se članovi njihovih porodica i sugrađani koji su preživjeli torture u logorima i tokom progona, u okviru kampanje “Stop poricanju genocida” prisjetili njihovog stradanja.

U organizaciji NVO Izvor na centralnom gradskom trgu postavljene je instalacija 266 bijelih vreća sa imenima ubijenih žena i djevojčica.

Na ovaj način još jednom poslana je poruka lokalnim vlastima Prijedora, kako su kazali predstavnici porodica žrtava, da prestanu s politikom poricanja zločina koji su na području opštine Prijedor počinili pripadnici vojske i policije Republike Srpske.

Edin Ramulic

Edin Ramulic

“Mi želimo i da na ovaj način građanima Prijedora ukažemo na razmjere zločina koji je počinjen, da ih pozovemo da se s time suoče, ali da se ovim žrtvama postavi memorijal kao trajno sjećanje na njihovo stradanje”, kazao je Edin Ramulić, član NVO Izvor iz Prijedora.

Prema njegovim riječima upravo na današnji dan 1992. godine u selu Hambarine upotrebom teškog naoružanja počelo je masovno kršenje ljudskih prava, a iz tog područja prognano je tri hiljade Bošnjaka. Najveći broj ubijenih žena je s područja lijeve obale Sane iz mjesta Zecovi, Čarakovo i Bišćani.

Od 266 ubijenih žena od kojih je najstarija žrtva imala 85, a najmlađa svega pet godina za posmrtnim ostacima njih 107 se još uvijek traga.

Mirsadu Duratović iz sela Biščani ubijeni su nana Đula (68) i strina Zemira kojoj je tada bilo 27 godina.

BijeleVrece2

“Njihovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni. I svaki ovakav događaj jedno je preteško podsjećanje na način na koji su ubijene, na sam užas kroz koji smo prošli i moja porodica i moje komšije i prijatelji”, kazao je Duratović koji je i sam prošao torture zatočeništva u logoru Omarska.

Skup u Prijedoru, koji je prošao bez incidenata osiguravale su jake policijske snage.

Građani Prijedora srpske nacionalnosti, koji su se našli u blizini mjesta obilježavanja nisu komentarisali današnji događaj.

S područja Prijedora prognano je više desetina hiljada Bošnjaka i Hrvata, njih 3.173 evidentirano je kao ubijeni i nestali, a još uvijek se traga za posmrtnim ostacima njih blizu hiljadu.

BijeleVrece3

Tekst: i Foto : Anadolija
Video: Stop Genocide Denial

Leave a Reply