Društvo, Hronika

Vlasnica ponudila namještaj umjesto neisplaćenih plaća

Orsay

RADNICI “SCONTOPROMA” NI NA NEBU NI NA ZEMLJI

Tridesetak radnika prijedorskog „Scontoproma”, fabrike za proizvodnju namještaja i presvlaka za namještaj, jučer ujutro u Gadskoj upravi zatražilo je besplatnu pravnu pomoć.

Oni zahtijevaju definiranje radnopravnog statusa, jer ih je vlasnica preduzeća Elizabeta Josipović, kako navode, “poslala na čekanje i umjesto neisplaćenih plaća ponudila im namještaj”.

Uplata doprinosa

Zbunjeni radnici tvrde da im se duguje u prosjeku po šest i po plaća, a zahtijevaju i uplatu zaostalih doprinosa.

– Ne tražimo ništa nemoguće. Tražimo samo isplatu plata, obaveza prema penzionom i socijalnom fondu. Ovako samo gubimo vrijeme – rekli su nam jučer okupljeni radnici.

Oni ne poriču da im je vlasnica umjesto plaća ponudila namještaj.

– Znam da su se neki upisali za namještaj, ali ga nisu dobili. Meni namještaj ne treba, već novac, jer sam bolesna i samohrana majka – kaže Ilinka Ubiparipović, koja je u “Scontopromu” radila punih 13 godina.

Smirivanje strasti

Vlasnica Josipović priznaje da je radnicima ponudila namještaj umjesto plaća, jer, kako navodi, ne želi nikome ostati dužna. Ona smiruje strasti i radnicima poručuje da se strpe.

– Tačno je da dugujemo nekoliko plata radnicima, ali ne onoliko koliko su oni naveli. Pojedini od njih prihvatili su naš prijedlog da im se neisplaćene plate kompenziraju u namještaju koji proizvodimo – rekla je Josipović, dodavši da posla ima i da je u ovom trenutku u preduzeću angažirano 120 radnika.

Savjet radnicima

U Službi pravne pomoći Prijedora radnicima je rečeno da „ne pristaju na sporazumni raskid ugovora o radu, jer bi, u tom slučaju, izgubili prava na otkazni rok, otpremninu i naknade po osnovu nezaposlenosti”.

S druge strane, Josipović je potvrdila da je došlo do organizacione transformacije preduzeća, odnosno do osnivanja novog preduzeća “Lena”, koje će proizvoditi krevete za njemačkog kupca.

 

AVAZ/AUTOR: M. ZGONJANIN

Leave a Reply