Budimo Humani, Društvo, Šehidsko, Život

VRIJEDNA DONACIJA ZA OBNOVU ŠEHIDSKOG TURBETA

Fondacija za održavanje šehidskog mezarja Hambarine naglašava značaj realizacije projekta obnove šehidskog turbeta. Jako nas raduje što ovo mišljenje dijele i naši građani koji finansijskom podrškom pokazuju koliko im je stalo do saradnje.

Ovog puta želimo se najiskrenije zahvaliti Jasmini Cerić za izuzetno značajnu pomoć koju nam je pružila u našem projektu obnove šehidskog turbeta. Od prvog dana je s nama i kroz pokretanje akcije prikupljanja donacija preko Gofundme.

Jasmina i suprug Ahmed sa kćerkama

Jasmina i suprug Ahmed sa kćerkama

Jasmina, njen muž Ahmed Bećar i kćerke donirali su 500 dolara za obnovu šehidskog turbeta na čemu smo jako zahvalni. Duboki su njeni korijeni u našem džematu. Jasmina je kćerka Vahida (Vahidbega) i Sebihe Cerić i unuka naših rahmetli džematlija, Mustafe i Hatidže Behlić. Jasminin dajdža Behzad – Behzo Behlić je šehida i ukopan je u Šehidskom mezarju u Hambarinama.

Sehidsko mezarje u Hambarinama

Širok je spektar podrške rodnom kraju i domovini ove mlade i obrazovane žene. Jasmina je magistrantica političkih nauka i psihologije o temi rješavanje sukoba. Autorica je knjige, “Prekinuto djetinstvo od Bosne do Amerike”. Društveno aktivna u svojoj zajednici, sudjeluje u procesu skretanja pažnje na političku situaciju u BiH. Radila je jedno vrijeme kao asistentica u nastavi na jednom od najprestižnijih Universiteta u Americi UConn. Trenutno je privatna poduzetnica, ponosna na rodni kraj gdje djelima pokazuje kako se poštuju preci, nevine žrtve i generacije koje dolaze.