Društvo

VRIJEDNE I HUMANE ŽENE HAMBARINA

Kao što znate, nedavno je održana tradicionalna manifestacija Omladinskog fudbalskog kluba Brdo, Žuto-plava noć. Brojni gosti su bili jako zadovoljni organizacijom i pripremom ovog druženja navijača i simpatizera kluba koje je potrajalo do dugo u noć. Neophodno je naglasiti da su veliki doprinos u nastojanjima da sve bude na nivou dale i žene Hambarina.

To je neformalna grupa žena koja se okuplja s ciljem pružanja podrške rodnom kraju. Nemaju predsjednicu i vlastite prostorije, ali njihova djela najbolje govore. A, sve je počelo u džamijskim prostorijama na kafi. Kako je vrijeme odmicalo tako da se povećavao broj žena koje su izrazile spremnost za druženjem.
Međutim, žene Hambarina su pored druženja pokazale volju da budu od koristi, ne samo u lokalnoj zajednici nego i šire. Počelo je sa čišćenjem džamije pred Bajram i pripremom iftara. Uslijedila je i organizacija izleta, ali i jasno izražena želja da se uradi više.

Tako je za Dan državnosti BiH u Društvenom domu Hambarine organizovano prigodno druženje koje je izrodilo i jednu humanitarnu akciju. Te večeri i nekoliko dana poslije toga se radilo na prikupljanju donacija.

Tako je za jednu porodicu iz Bosanske Krupe osigurana podrška u hrani i garderobi. Do ove porodice su vrijedne i humane žene Hambarina išle još par puta, a tokom trećeg odlaska bolesnoj ženi iz ove krupske porodice osigurana je novčana donacija za liječenje u Turskoj. Naravno, podrška za ova hajirli djela nisu izostala ni od naše raje koja živi širom svijeta. O dobro uspostavljenim vezama s našom rajom u bijelom svijetu najbolje govore prikupljena sredstva i velika zahvalnost žena Hambarina.
Za Amelu Bešić iz Bosanske Krupe je prikupljeno za hranu,  drva, liječenje u Turskoj 3700€ i 3370 KM. Svojim angažmanom žene Hambarina su podstakle još jednog našeg džematliju da za ovu porodicu osigura podršku vrijednu oko 1000 €. Ovih dana je završena još jedna humanitarna akcija. Tako su žene Hambarina za liječenje nekoliko pacijenata u Turskoj osigurale 2.400 €. Uprkos brojnim, porodičnim i drugim obavezama, žene Hambarine ne planiraju stati sa svojim aktivnostima.


Uskoro je predviđena organizacija druženja što znači i nova humanitarna akcija. Za veoma kratko vrijeme tridesetak žena je pokazalo kako se može mnogo učiniti i lijepo družiti.


“Nema nas više od 30, ali mi smo kao jedna velika vojska koja se nikog ne boji. Slažemo se i podržavamo a to je bitno jer je tako i Allah u pomoći”, poruka je žena Hambarina koje kroz dogovor i razumijevanje šalju predivnu sliku iz ovog prelijepog mjesta prijedorske opštine.

Pratite rad Društva žena Hambarine na njihovom Facebook profilu. LINK