Hronika

Zadnji put je svoju majku vidjela kako krvari na podu, a onda je našla njeno tijelo u Tomašici

Denisa Hegić, 30-godišnja Prijedorčanka, pronašla je tijelo svoje ubijene majke u masovnoj grobnici u Tomašici.

Zadnji put je svoju majku vidjela kako krvari na podu, a onda je našla njeno tijelo u Tomašici

Denisa Hegić (Foto: AP)

Denisa polako lice prekriva šalom kako bi se zaštitila od neugodnog mirisa. Rukom povlači najlonski pokrivač ispod kojeg se nalazi tijelo njene ubijene majke. Drhteći miluje lobanju svog roditelja. Zadnji put kad je vidjela svoju majku, ležala je na bodu njihove porodične kuće i krvarila nakon što su u njihovu kuću upali vojnici bosanskih Srba. U srijedu, kćerka i majka su se ponovo ujedinile u objektu koji služi kao privremeno mjesto gdje se čuvaju iskopana tijela mučki ubijenih žrtava iz masovne grobnice Tomašica. “Našla sam njeno tijelo”, kaže 30-godišnja Denisa. Iskustvo koje je ona preživjela dijele mnogi preživjeli u Bosni i Hercegovini. Članovima porodica dopušteno je da dođu i vide ostatke svojih najmilijih koji su nakon ubijanja zakopani deset metara ispod površine, piše Associated Press.

(Foto: AP)

U masovnoj grobnici Tomašica do sada je iskopano više od 430 tijela ubijenih Bošnjaka i Hrvata. Ova deset metara duboka grobnica prostire se na 5.000 kvadratnih metara. Bosanski Srbi su ih ubili u nadi da će napraviti etnički čisto područje. Prema dnevnicima Ratka Mladića, mnogi ubijeni su iskopani iz Tomašice i premješteni na druga mjesta zbog čega je sada teško utvrditi identitet žrtava, navodi AP. Ali, napavljen je pomak. Porodice žrtava dolaze u nadi da će olakšati identifikaciju i pomoći tužiteljima u skupljanju dokaza protiv Ratka Mladića. Do sada je za zločine u Prijedoru osuđeno 16 Srba na ukupno 230 godina zatvora. Međutim, još niko nije odgovarao za zločine u selu Bišćani gdje je Denisa stanovala sa svojom porodicom. Tog 20. jula 1992., kad je Denisa imala osam godina, Srbi su upali u njeno selo. Denisini roditelji su svoje jedino dijete sakrili u podrum. Srpski vojnici su joj ubili oca, majku, dedu, nenu, trojicu amidža i tri rođaka.

(Foto: AP) Nakon ovoga, Denisa je uspjela pobjeći sa tetkom, ali su uhvaćene i poslane u koncentracione logore osmišljenje u nacističkom stilu. Ipak, uspjeli su izaći žive i napustiti Bosnu. Denisa je otišla u Njemačku gdje se udala za čovjeka iz njenog sela. Oni su ponovo došli u svoju zemlju i dali uzorke DNA kako bi istražitelji mogli identificirati njihove najmilije. Za Denisu ovo je bilo drugo opraštanje od majke u životu, navodi AP.   klix.ba

Leave a Reply