Društvo, Kultura, Zanimljivosti, Život

Zanat koji izumire: PRIJEDOR IMA SAMO JEDNOG OBUĆARA

Prije nekih trideset i više godina u Prijedoru je bilo 11 obućarskih radnju. Danas imaju samo dvije i obe su vlasništvo Samira Alihodžića, vrsnog majstora ovog zanata kojeg je ispekao u Kozarcu u pogonu obuće “Bosna-Banjaluka”, a prije 30 godina otvorio i svoju prvu radnju.

Samir kaže da danas ne samo da nema obućara nego nema ni nekadašnje obuće, pa se tako šusterski zanat sveo na ušivanje i lijepljenje patika, mjenjanje rajferšlusa i tome slično. Ljudi se, kaže ovaj obućar, danas rijetko obuvaju elegantno, a na tržištu se pojavila jeftina obuća koja se nosi dok traje.

Samir Alihodzic

Samir Alihodzic

– Što se tiče popravke obuće, onog našeg klasičnog šusterskog posla, popravljanja potpetica, toga je sve manje. Govori tome i činjenica da je 1989. godine, kada sam ja otvorio radnju, u Prijedoru bilo 11 prijavljenih obućara. Sad sam u ovom gradu ostao samo ja sa svojom još jednom radnjom. Znači potreba za ovom vrstom posla je pala, ali tako je svugdje u okruženju. čak i u zapadnim zemljama, imam tamo kolega pa sam informisan, čujem da je situacija slična. Negdje gdje je bilo 400 radnji sad ih je ispod sto – kaže Alihodžić.

Neophodan materijal za popravljanje obuće Alihodžić nabavlja uglavnom na ovim prostorima, ponekad nešto iz inostranstva. Žene su mu, priča, češće mušterije. Još uvijek ima onih koje nose štikle pa dolaze da zamjene potpetice. Ipak, patike dominiraju, jer ih danas nose svi.

– Patike i ostala sportska obuća dominira sa debelim donom da se može trčati, a kod takve obuće mi nemamo nešto konkretni za uraditi recimo pođoniti ili postaviti potpetice. Tako da smo tu orjentisani na lijepljenje onog što se odvali. To je teže za raditi i treba uložiti više vremena i truda – priča ovaj obućar.

Alihodžić kaže da do daljnjeg Prijedor neće ostati bez obućara. Obučio je mlađeg čovjeka ovom zanatu, koji trenutno radi u njegovoj drugoj radnji.
– Imam jednog mlađeg čovjeka radi u drugoj radnji koju ću najvjerovatnije zatvoriti iduće godine, a njega prebaciti u ovu radnju tako da jedno izvjesno vrijeme u Prijedoru ima ko raditi – veli Alihodžić.

Iako se ne radi i ne zarađuje na popravci obuće ko nekad Samir nema namjeru prestati raditi ovaj posao. Od popravke obuće živi, a to, kako veli, najbolje i zna u životu raditi.

Infoprijedor.ba