ANTOlogija

Zivotinjska bajka

image

Kraj 19.stoljeca je u mnogo cemu obogatio ovaj svijet. Pojavljuju se prvi automobili, prvi pokusaji covjeka da se vine put neba, povratak olimpijskih igara u moderni svijet, prvi filmovi…
U Hamburgu se otvara prvi evropski zooloski vrt. Karl Hagenbek, hamburski znanstvenik i svjetski putnik, u svoj rodni grad dovodi egzoticne zivotinje iz cijelog svijeta a medju njima i….africke domorodce.
120 godina kasnije, zoo-vrt “Hagenbek” je jedan od najljepsih svoje vrste u svijetu i iz dana u dan obogacuje svoju ponudu, siri se i modernizuje. Nedavno je zavrsen jedan novi dio parka, namjenjen polarnim medvjedima. Troskovi od 20 miliona € za ocuvanje ove ugrozene vrste.

A kod nas medvjede i ubijaju, zar ne ?
Blazo Grkovic je preko noci postao junak balkanskih prostora kao medjedoubica.

Ali, nije svugdje tako. U mome cosku Bosne, medvjedi su bili zasticena vrsta. Moglo bi se reci, skoro pa domace zivotinje. Ali, samo skoro.
U neko davno doba, pojedini od ovih medvjeda su radili kao postari (“tamo gdje medjed postu nosi”). Jedan od njih je bio veoma ambiciozan. Zelio je vise i vise. Po svaku cijenu je zelio postati Vrhovni postar. Vrijedno je radio natom svom zivotnom snu. Uporno je nastojao, na sve moguce nacine, doci na tu poziciju. Uz pomoc i preko veze drugih medvjeda, dosao je i do fakultetske diplome ali glavni postar ne postade.

Ali, dodjose neka pogana vremena po ljudski rod, kad pametan bi protjeran ili ubijen a medjedi dodjose na vlast.
I medjed iz ove price, iskoristi svoju priliku, posla glavnog postara u “sabirni centar” (gdje ovaj bi ubijen), a on zasjede u njegovu fotelju.
Ni fotelja Vrhovnog postara ne utoli glad i ambicije naseg mede, pa nedugo zatim posta i gradonacelnik Medjedgrada.
Cica-mica (jos nije) zavrsena prica).

PS. Medjed se u medjuvremenu malo i pripitomio, ali podivlja na rijeci genocid i gay.

Leave a Reply