Pise: Nijaz Brkic

Izet i Sudo Music, aktivisti HO Mladost Carakovo

Izet i Sudo Music, aktivisti HO Mladost Carakovo

Poslije odrzanog (vec tradicionalnog) humanitarnog koncerta u organizaciji HO “Mladost iz Carakova, koji se svake godine odrzava na platou dvorista ovdasnje Osnovne skole, ova organizacija je i dalje ostala vrlo aktivna na terenu mjesne zajednice Carakovo.

HOMladost1

Da podsjetim,
Ovogodisnje okupljanje je i ove kao i prethodnih godina iza sebe ostavilo imponzantnu sliku i utisak jer su pored mnogobrojnih gradjana Carakova i sireg podrucja Mataruskog brda bili prisutni i predstavnici i drugih humanitarnih organizacija a bogme i ovdasnji lokalni politicari koji su na poziv organizatora iskazali interes da dodju na ovaj susret i uspostave “uzivo” kontakt sa gradjanima.
S obzirom da HO “Mladost” svaki put poslije ovakvih i slicnih druzenja i iskazanog pozitivnog salda ostavi iza sebe i trag pomoci, pogotovo u ovoj mjesnoj zajednici, ovaj put sam imao i priliku da propratim i zabiljezim ovogodisnju nakanu ove organizacije da pomogne gradjanima Mjesne zajednice Carakovo..

HOMladost2

Suad Music, predsjednik i Izet Music, u svojstvu zamjenika predsjednika HO “Mladost” svjesni dugogodisnje nepresusne potrebe gradjana ovog podrucja za pitkom vodom, izrazili su interes i ponudili se da budu dio rijesenja sufinansiranja sveukupnog projekta vodosnabdijevanja nerijesene sekundarne mreze…
Federalno ministarstvo BiH je vec ranije, na osnovu javno raspisanog poziva i aplikacije iste, svrstalo ovu mjesnu zajednicu na prvu poziciju rang liste koja je objavljena i na web. portalu ovog Ministarstva.
I pomocnik Federalnog ministra gosp. Dzemail Cibo koji je nedavno bio u radnoj posjeti gradu Prijedoru je tu informaciju sluzbeno potvrdio.

HOMladost3

Nakon konsultacija celnika HO “Mladost” Suada Musica i Izeta Musica, sa ovdasnjim celnicima Lokalne vlasti,(Sead Jakupovic i Muharem Murselovic) sa predstavnicima gradskog Vodovoda i predstavnicima izvodjaca radova SERVIS-KOMERC d.o.o. Prijedor su odlucili da 20.000 KM usmjere na raspolaganje u ovu akciju(naznacenu kao pomoc u sufinansiranje ovog projekta) te da podstaknu hitnu realizaciju ovog projekta.
Ne zele, kako kaze predsjednik Suad Music, da se ovdasnji ljudi koji zive na podrucju mjesne zajednice Carakovo dodatno novcano iscrpljuju i opterecuju jer i tako tesko prezivljavaju.

HOMladost4
Kada je rijec o prethodnim akcijama i donacijama HO “Mladost”, celnici ove organizacije podsjecaju samo na neke stavke, kao naprimjer, na sehidsko turbe od 10.000 KM, drustveni dom od 6.000 KM, asvaltni put(prilaz) Osnovnoj skoli u iznosu 10.000 KM, skolska ograda u iznosu 10.000 KM, asvaltiranje puta kroz zaseok”Musici” sa 6.000 KM, novcana participacija oko izrade skolskog igralista za malisane ovdasnje Osnovne skole, pomoc oko saniranja puteva kao i za razne pomoci skolskoj djeci, pocev od skolskog pribora, Bajramskih paketica, sendvica pa do ostalih potreba najosjetljivijim kategorijama stanovnistva.
U posljednje vrijeme najcesce smo zainteresirani i usmjereni na podupiranje i realizaciju krupnih projekata za potrebe Carakova, sto potvrdjujemo i ovim primjerom vode, navode celnici ove humanitarne organizacije

I na kraju.
Finansiranje sveukupnog projekta vodosnabdijevanja sekundarne mreze (u ukupnoj vrijednosti od preko 200.000 KM) u kojoj pola od predvidjenih sredstava ide na adresu Federalnog ministastva za izbjeglice, 20.000 KM HO “Mladost” i razliku do sveukupne cijene projekta vodosnabdijevanja bi trebao pokriti gradski Vodovod Prijedor i grad Prijedor.
Po izjavama supotpisnika(cetiri strane) juce potpisanog pisma namjere takodje je konstatovano da bi iskopi i zemljani radovi trebali biti okoncati krajem oktobra tekuce godine…