Dok traje istraga o transfernim cijenama u Omarskoj
“Mittal” gubi bitku za rudnike Ljubija?

rudnikLjubija

Četiri mjeseca otkad su vlasti u Republici Srpskoj najavile istragu o poslovanju kompanije “Arcelor Mittal”, većinskog vlasnika Rudnika željezne rude u Omarskoj kod Prijedora, još nije poznato je li Porezna uprava RS otkrila bilo kakve dokaze da je ova renomirana kompanija transfernim cijenama iznosila profit iz ovog entiteta.

Nepovoljni ugovori
Iako ekonomski stručnjaci tvrde da je Zakonom o porezu na dobit RS regulirana ova oblast te da bi Poreznoj upravi bilo dovoljno svega nekoliko dana da utvrdi jesu li postojale malverzacije transfernim cijenama, predsjednik RS Milorad Dodik (SNSD), koji je još u julu prvi iznio ovakve sumnje, objašnjava da istraga traje.

– Šta vi mislite, da se to može završiti za 15 dana?! To je stvar koja se radi. Mi smo razgovarali s predstavnicima “Mittala”. Radi se o kompaniji svjetskog kalibra. Nažalost, ugovori koje smo ranije potpisali s njima, nepovoljni su za RS. Pokušavamo naći način da ih poboljšavamo. Naravno, mora se provesti određena istraga i da vidimo je li bilo nezakonitih radnji – kazao je Dodik.

U entitetskoj Poreznoj upravi još se ne oglašavaju jesu li pronašli nezakonitosti u poslovnim knjigama kompanije, a prema njihovoj evidenciji, “Mittal” redovno izmiruje ranije reprogramirane porezne obaveze.

Otvorena ponuda
Uporedo s istragom protiv “kraljeva čelika”, indijske kompanije “Mittal”, pred Vladom RS, kako “Avaz” saznaje, još stoji otvorena ponuda za kupovinu državnog kapitala u rudnicima Ljubija od izraelske kompanije “Engelinvest Elenilto Minerals and Mining”. Oni su još početkom godine, putem firme “Israeli Investment Group – Balkan”, čije je sjedište u Banjoj Luci, obišli te rudnike.

No, među zainteresiranim kupcima bio je i “Arcelor Mittal”, koji je 2004. godine kupio rudnik u Omarskoj, a u novembru 2011. godine Vladi RS su dostavili ponudu za kupovinu državnog kapitala i za stare rudnike željezne rude u Ljubiji. Odgovor do sada nisu dobili.

Evropska regulativa
Ekonomski analitičar Siniša Božić kratko je za naš list istakao da su eventualne malverzacije transfernim cijenama, ako ih je uopće bilo, mogle biti davno otkrivene. Kako naglašava, domaće zakonodavstvo dobro je reguliralo ovu oblast te je uskladilo s evropskom regulativom.

 

Avaz

 Balkanska tranziciona pravda