Sejfo Hodzic

Sejfo Hodzic

Kako nezvanično saznajemo, juče je u Puli na ahiret preselio Sejfo ef. Hodžić, dugogodišnji imam džemata Donja Puharska. Dženaza bi trebala biti 26.06.2013. Damu se dragi Allah dž.š. smiluje a familiji da sabura.
Sejfo ef. je dugogodišnji imam Islamske zajednice BiH. Ono što ga čini posebnim, jeste činjenica, da je u veoma turbulentnim vremenima bio imam svojim džematlijama. Po završetku Gazi-Husrev begove medrese, davnih 50-tih godina, kada je medresa trajala mnogo duže i za čije školovanje je trebala posebna smjelost u prilicima državne strogoće i difarmiranja svega što je vjersko i islamsko, Sejfo ef. započinje svojim životnim zadatkom. Bio je imam u raznim krajevima Bosne i Hercegovine: Fojnica, Prijedor, Podveležje te i u dijaspori, prije svega dugo godina u Puli u Republici Hrvatskoj. U svakom džematu, ovaj vrijedni efendija ostavlja iza sebe postignuća na polju vjerske pouke, organiziranjem džemata i prije svega predanim da'vetskim radom. Uporedo sa radom, Sejfo ef. vanredno završava i teološki studij.
U 2002. godini u Donjoj Puharskoj Sejfo ef. je preživio dva bombaška napada na džematsku kuću, od kojih je drugi bio par noći pred ramazanski bajram gdje mu je kuhinja bila izrešetana gelerima.
Vrijedni imami poput našeg Sejfe ef., zajedno sa svojim džematlijama, sačuvali su časni Islam i prenijeli ga sljedećoj generaciji u amanet.

Medzlis IZ Prijedor

Sejfo Hodzic