Dzemaat Cela

Dzemaat Cela

Nakon džume u Vrhpolju zaputili smo se prema Prijedoru gdje nas je ispred zgrade Medžlisa sačekao glavni prijedorski imam Merzuk ef. Hadžirušidović. Glavni imam je za naše druženje odabrao džemat Ćela koji se ističe kao džemat sa najviše pretplatnika našeg lista na ovom medžlisu.

Već na samom dolasku pred veleljepnu džamiju izgrađenu od priloga džematlija ovog kraja zatičemo ostatke u ratu srušene munare koja je sačuvana kao dio sadašnjeg džamijskog ambijenta. Sadašnja džamija je prostrana i funkcionalna sa visokom munarom i prostranim parkingom i dvorištem. Svaki detalj džamije pokazuje s koliko brige je izgrađena od ulaznih vrata do mihrabskog portala su u drvu izrezbareni ajeti iz Kur'ana.

Ostaci srusene munare

Ostaci srusene munare

I na ovoj promociji za lijep program su se potrudili Ale ef. Jušić iz Gomjenice i Rafid Subašić. Prisutne je na početku pozdravio imam džemata Amir ef. Spahić, a potom se obratio glavni imam Hadžirušidović. Naši domaćini su nam skrenuli pažnju da bi informacije iz Prijedora trebale biti više zastupljene u našim medijima.

Druženje je proteklo u srdačnoj atmosferi, uz korisne sugestije i razgovor o prilikama i stanju povratnika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Da situacija u ovom dijelu naše domovine nije lahka po povratnike govore i redovne provokacije i incidenti koje doživljavaju povratnici Bošnjaci. Tako smo pred zgradom Medžlisa koja se nalazi u centru grada Prijedora zatekli “svježe” razbijenu tablu sa natpisom Medžlisa, a džemat Ćela je već ranije preimenovan u “Petrovo” iako u njemu većinski živi muslimansko stanovništvo.

DzamijaCela1

Džemat Ćela, kojem pripadaju još i zaseoci Ramići, Jakupovići, Gornja i Donja Ćela, Bastasi, Grabovac, Baltine Bare, Kuduzovići, Miljakovci i Pejići, smješten je šest kilometara južno od centra Prijedora. Džemat je, do 1992. godine, brojao oko 500 domaćinstava, a džamiju je imao od kada muslimani naseljavaju ovo područje.

Prema riječima gosp. Fehreta Terzića, u ovom naselju ima 36 mezara koji datiraju još iz 16. stoljeća. Pored glavne džamije u zaseoku Bastasi bila je i jedna manja drvena džamija, a do 1969. godine u zaseoku Miljakovci postojao je mesdžid. Kao i ostale džamije u ovom kraju, i džamija u Ćeli je srušena u agresiji na BiH, da bi njena ponovna izgradnja počela 2002. godine. U ovom džematu su imamsku službu obavljali: Izet ef. Šehić, Hasan ef. Mrkalj, Mustafa ef. Zelinkić, Ilijas ef. Mahmuljin, Adil ef. Solo, Sakib ef. Džaferović, Ishak ef. Alukić, te sadašnji imam Amir ef. Spahić.

Džamija u Ćeli

Džamija u Ćeli

Novoizgrađena džamija je svečano otvorena 31. jula, 2011. godine, a od vakufske imovine, pored džamije i džematske kuće, aktivan je i mekteb koji se nalazi u podrumskim prostorijama ispod džamije, kao i gasulhana i abdesthane. U džamiji se redovno obavlja svih pet namaza, džuma, teravija i bajrami, dok se mektebska nastava izvodi dva puta sedmično.

Glasni čitač “Preporoda”

Adil ef. Solo

Adil ef. Solo

U Ćeli smo sreli i dugogodišnjeg imama ovog džemata koji je sada u mirovini. Adil-ef. Solo nam je ispričao veoma interesantnu i, po svoj prilici, jedinstvenu stvar vezanu za njega i “Preporod”. Ovaj rođeni Tešnjak danas živi u Ćeli, a u prvim godinama izlaženja Preporoda radio je u džematu Čirkići kod Sanskog Mosta. Taj džemat je bio veoma specifičan jer su njegove džematlije naručivale i kupovale svu islamsku literaturu i glasila.Kada bi izašao novi broj Preporoda i kada bi podijelio njegov prispjeli tiraž, džematlije bi se već na slijedećem vaktu vratile s pitanjima iz novopristiglog broja. Kako bi izbjegao neugodnost da odgovara na ono što su džematlije već pročitale u novom broju, efendija Solo je odlučio da svaki novi broj Preporoda naglas pročita pred džematlijama, od prve do posljednje strane, a potom ga podijeli. Tako je, kako danas priznaje, i navikao čitati naš list, a ta mu je navika ostala do dan danas.

 

Tekst: Preporod.com

Foto: ElVedo/Preporod