Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta  u ime ove političke organizacije, povodom prijedloga grupe zastupnika Parlamentarne skupštine BiH da se ponovo razmatra “aprilski paket” ustavnih promjena iz 2006. godine dao je sljedeću izjavu za javnost:”Iako je prijedlog grupe zastupnika da reaktivira davno politički mrtav aprilski paket ustavnih promjena, dominantno populističke motivacije i posljedica njihove neinventivnosti, zbog javnosti važno je istaći da sami predlagaći nisu dovoljno upoznati sa svim odredbama i detaljima prijedloga navedenih ustavnih promjena.

Da je kojim slučajem navedeni paket takvih ustavnih promjena usvojen i danas na snazi, u postojećoj političkoj konstalaciji odnosa ne bi postojale institucije države BiH, Predsjedništvo, Vijeće ministara pa ni aktuelni sastav Parlamentarne skupštine koji bi bio raspušten još prije tri mjeseca.

Ponuđeni aprilski paket nike obezbjeđivao kontinuitet postojanja i djelovanja organa države BiH, Predsjedništva i Parlamentarne skupštine nego samo kontinuitet institucija entiteta.

Aprilski paket pored niza neprihvatljivih rješenja, pogubnih za budućnost države BiH nudio je sva rješenja ustavnih blokada entiteta koje i dana s postoje a istovremeno je predviđao prestanak mandata OHR-a i oslobađanja odgovornosti međunarodne zajednice za funkcionisanje “frankenštajnski” ustrojene dražave BiH u Dejtonu.

Između ostalog  predviđano je raspuštanje Predsjedništva dražave BiH prije izbora i izbor novog posrednim putem u Parlamentu BiH dok bi izbor npr. Predsjednijka manjeg bh. entiteta bio provođen direktnim glasanjem građana ovog dijela BiH.

Bošnjački pokret poziva sve političke stranke , akademsku zajednicu, prominentne pojedince iz kulturnog, vjerskog života BiH da se zajednički angažujemo na iznalaženju ustavnih rješenja RBiH kao građanske države, buduće članice NATO-a i EU na principima međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i ustavnim rješenjima demokratskih zapadnih država a ne propalim rješenjima iz prošlosti.

 

 

Bošnjački pokret/PRESS