BrdjaniU zaseoku Brđani, u prijedorskoj Mjesnoj zajednici Hambarine, počinje realizacija projekta “Unapređenje uslova života u romskom naselju”, s ciljem poboljšanja položaja Roma u lokalnoj zajednici.

Projekat, čija je vrijednost 5.000 evra, finansiran je bespovratnim sredstvima Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/ u okviru projekta “Najbolje prakse za integraciju Roma” i učešćem 10 odsto od ukupnog iznosa gradske uprave Prijedor.

Iz gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove ističu da je riječ o osvjetljavanju putnog pravca kroz romsko naselje u Brđanima u dužini od 900 metara i regulisanju odvodnog kanala u dužini od 200 metara.

Izvođači radova su prijedorska preduzeća “Unijat” i “Karan”, a rok za završetak radova je tri mjeseca.

Grad će kandidovati i nekoliko projekata stambenog zbrinjavanja Roma na javni konkurs koji raspisuje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, kako bi se saniralo oko 20 romskih kuća na području Prijedora.

Prema riječima predsjednika Udruženja Roma Prijedora Rame Saleševića, na području ovog grada živi oko 700 Roma, koji većinom nisu adekvatno stambeno zbrinuti.

 

Izvor: Nezavisne