Život

Soldat i drugi: Izgorjela tijela

Sehidsko mezarje u Carakovu .23. juli 2011

Justice report: Zločin u selu Čarakovo
Soldat i drugi: Izgorjela tijela

Sehidsko mezarje u Carakovu .23. juli 2011

Sehidsko mezarje u Carakovu .23. juli 2011

Na suđenju za zločin u selu Čarakovo u blizini Prijedora, dvije svjedokinje Tužilaštva BiH su ispričale kako su muški članovi njihovih porodica odvedeni iz svojih kuća i ubijeni ispred mjesne džamije, nakon čega je džamija zapaljena”

Komšije Emir Čaušević i Kemal Kahteran su najviše gorjeli. Vidjela sam utrobu kako gori i cvrči”, ispričala je svjedokinja Asima Fazlić, koja je, nakon što su muškarci odvedeni iz kuća, zajedno sa komšinicama otišla da vidi šta se desilo kod džamije.

Ona je ispričala da je 23. jula 1992. godine, zbog straha za vlastiti život, zajedno sa sinom, bratom Redžepom i njegovom ženom otišla u kuću njihove majke u istom selu.

Kako je kazala Fazlić, nakon kraćeg vremena došle su grupe vojnika koji su iz kuća izveli muškarce i odveli ih prema mjesnoj džamiji.

“Prije njihovog dolaska u našu kuću, ja sam uspjela potjerati sina da bježi u šumu, a kada su vojnici ušli, bratu su opsovali majku balijsku i rekli da pođe s njima. Bila sam uplašena i u šoku”, rekla je svjedokinja.

Ubrzo nakon odvođenja brata i ostalih muškaraca, svjedokinja Fazlić je iz pravca džamije čula jauke, plač, i “neke prepirke”. “A onda sam začula rafale i sve je utihnulo”, dodala je Fazlić.

Prema njenim riječima, iz kuće je vidjela dim i kako džamija gori, a potom je sa komšinicama otišla tamo i tu zatekla mrtve muškarce. Na neke od njih su pali zapaljeni dijelovi džamije, tako da su gorjeli.

“Tražila sam brata, jer nije bio na mjestu gdje i ostali ubijeni. Našla sam ga na jednoj njivi pored džamije. Preskočio je ogradu, ali je pucano na njega… Vidjela sam oko njega metke na travi. Mislim da je bježao, ali su ga ubili”, ispričala je Fazlić.

Zoran Babic-Bakin

Zoran Babic-Bakin

Zoran Babić i Velemir Đurić su optuženi da su 23. jula 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, a po naređenju Dragomira Soldata, izveli iz kuća u selu Čarakovo muškarce i odveli ih ispred mjesne džamije, gdje su ih strijeljali.

Neki od muškaraca koji su preživjeli strijeljanje, kako stoji u optužnici, su preminuli nakon što su optuženi Đurić i Babić zapalili džamiju, sa koje su zapaljeni dijelovi padali po tijelima.

Svjedokinja Vahida Mujdžić je ispričala kako je i njen muž odveden pred mjesnu džamiju, zajedno sa ostalim komšijama krajem jula 1992. godine.

“Ja sam otišla na sprat da vidim šta se dešava, ali sam ubrzo čula pucanje. Neki su vikali: ‘Nismo krivi’, a onda je džamija zapaljena i vidjela sam plamen”, kazala je Mujdžić.

Istog dana, Mujdžić je od kćerke saznala da joj je suprug ubijen.

“Otišli smo do džamije, noga mog muža je još uvijek gorjela. Zatrpali smo tri tijela, a onda je naišla vojska i kamionom odvezla pet tijela”, rekla je svjedokinja.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. april.

BIRN

Leave a Reply