Društvo, Kultura, Život

ČUVARICE I HARMONIJA- ČUVARI TRADICIJSKE PJESME U BIH

Božić je prilika da se čuje i lijepa pjesma. Etno Skupina Čuvarice iz Rame i Hor Harmonija iz Sanskog Mosta, rade to na poseban način. Ako ste u Prijedoru imali priliku prisustvovati njihovom božićnom koncertu, sigurni smo da su to bili događaji koji su vam ostali u sjećanju.                                        Dobra večer, O pastiri vječni čuvari, Iđe Božić, Pjevat ćemo što nam srce zna, samo su dio širokog reportoara „Čuvarica“ koje puno ljubavi i osmijeha dodaju odličnim nastupima.                                                                                 Voditeljica Etno skupine Čuvarice iz Rame magistra glazbene kulture i etno muzikologijeo Biljana Glibo, govori o brojnim nastupima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, te da je uloženo mnogo truda kako bi svijetlo dana ugledala i njihova dva albuma.

„Skupina postoji od 2011. godine. Izdali smo svoja dva albuma, Divojka i Tragom prošlosti. Kao etnomuzikolog u Rami sam istražila mnoge tradicijske pjesme koju sam „obukla“ u jedan moderniji stil da bi se približili publici. Iza nas je dosta rada, pjesama i nastupa. Osim tradicijskih pjesama, izvodimo i duhovne pjesme, često sudjelujemo na liturgijskim slavljima posebno u Rami, ali i drugim krajevima. Cilj nam je njegovati tradicijsku glazbu, ali na jedan moderniji način“, naglašava magistra glazbene kulture i etno muzikologije iz Rame Biljana Glibo.

Po zapaženim nastupima na Božićnim kocertima poznati su i članovi Hora Harmonija iz Sanskog Mosta. Voditeljica hora, profesorica Alma Karabeg govori o brojnim pjesmama u izvedbi hora Harmonija ali i ističe multireligijski sastav i nastpe.

„Sretan Božić svakome, Bijeli Božić od Olivera, ali naravno i stare tradicionalne božićne pjesme O pastiri, Radujte se narodi,… Hor Harmonija je multireligijski hor koji ima članove svih konfesija i pripremamo od božićnog, vaskršnjeg, ramazanskog, bajramskog koncerta do svjetovne muzike, ističe profesorica Karabeg. Dosadašnji nastupi članica Etno skupine Čuvarice iz Rame i Hora Harminija iz Sanskog Mosta, bili su događaji koji su plijenili pažnju. Kako njihov entuzijazam i kvalitet raste iz godine u godinu, pred nama su brojni Božićni koncerti ulješani pjesmama Čuvarica i Harminije.

Senudin Safić /Mojprijedor.com