Društvo, Hronika

Da li je plan ArcelorMittala udar na Željeznice RS-a i građane Zenice i Prijedora?

Foto: E. M./Klix.ba

POTREBA ILI STRATEGIJA

Kompanija ArcelorMittal zadala je težak udarac na poslovanje Željeznica Republike Srpske, ali i ArcelorMittala u Prijedoru te neizvjesnu budućnost radnicima u ovim gradovima. Kapacitet proizvodnje u Zenici je smanjen, smanjena je potreba za rudom, a šta će biti na kraju niko ne zna.

Uzročno-posljedična veza gdje čelnici ArcelorMittala nisu razmišljali o građanima Prijedora i Zenice, među kojima su i radnici ove kompanije, ali i drugih firmi kao što su Željeznice Republike Srpske, zadale su svima udarac i neizvjesnu budućnost.

Naime, ArcelorMittal je odlučio, prema saznanjima portala Klix.ba, da proizvodnju obustavi u Hamburgu, Gentu i Bremenu do, najvjerovatnije, Nove godine. Samim tim, kako nisu imali potrebe za rudom koja je transportovana sistemom Željeznica RS iz prijedorskog ArcelorMittala u Zenicu, sve je stalo.

Razlog se krije u pokušaju stvaranja krize čelika na tržištu u posljednjem kvartalu 2023. godine, čime bi došlo do povećane potražnje, ali i opravdanosti povećana cijena proizvoda.

“Sve što se dešava u Zenici reflektuje se na Prijedor. Imamo situaciju da se trebaju donijeti strateške odluke kako sumirati negativne posljedice koje su nas zadesile. Ne okrivljujemo Zenicu već rukovodstvo Mittala koje nas je dovelo do ovoga. Strateški potezi su povezani očigledno s vrhom kompanije kako bi se digla cijena čelika za 20-30 posto, a s obzirom na to da je najavljen generalni štrajk u Zenici vjerovatno je plan da se iskoristiti da bi okrivili radnike i sindikat i da su oni uzročnici ove situacije”, kaže nam sagovornik iz Prijedora.

Ističu da se godinama upozoravalo na stanje Koksare u Zenici, ali da je sistem stranog kapitala takav da samo ide ka profitu. Postoje određene informacije i da je Koksara pred gašenjem, a sve, prema mišljenjima naših sagovornika, vodi ka ideji proizvodnje “zelenog čelika” koji bi u konačnici smanjio broj radnika potrebnih za rad u Zenici, ali i ugasio prijedorske rudnike. To, htjeli ili ne, tražit će Evropa.

Sve su ovo scenariji od kojeg strahuju radnici ArcelorMittala u Zenici i Prijedoru, a indirektno ispaštaju i radnici Željeznica Republike Srpske koji 40 posto ukupnih godišnjih prihoda prometuju na relaciji Prijedor – Zenica.

“ArcelorMittal je najveći poslovni partner ŽRS. Na temelju te saradnje kompanija ostvaruje najveće prihode, sve ostalo je minorno. Zbog prekida transporta željezne rude iz Omarske za Zenicu, radnici su raspoređeni na korištenje radnog vremena. Do sada su na radnom mjestu bila dva nadzornika, a sada će biti jedan, drugi će koristiti odrađene sate”, rekli su radnici “Željeznica” za medije.

S druge strane građani Zenice svake godine imaju problem s grijanjem iz najmodernije toplane koja je predstavljena kao kapitalni projekt i stabilni način grijanja.

Na njen rad utiče i rad pogona ArcelorMittala Zenica koji za grijanje grada isporučuje koksni plin, a kojeg nema bez Koksare. 

Iz BH-Gasa su nam kazali da ni Toplane Zenica ni Zenica gas nisu naručioci gasa koji bi mogao biti alternativni način za zagrijavanje umjesto koksnog plina.

“Firme Zenica gas i Toplane Zenica nemaju priključak na transportnom sistemu BH-Gasa te je jedino obračunsko mjesto za primopredaju transportovanog gasa na području Zenice u krugu tvornice Arcelor Mittala s kojom BH-Gas ima potpisan sporazum o radnom režimu”, kazali su nam iz BH-Gasa.

Uprkos medijskim natpisima proteklih dana iz kompanije ArcelorMittal se nisu oglašavali, a šta će u konačnici biti odlučeno te zbog čega je došlo do svega ovoga, vjerujemo da će javnost uskoro, kao i radnici ArcelorMittala u Prijedoru i Zenici znati.

E.M,/KLIX,BA