Uncategorized

DANAS SE OPRAŠTAMO OD RADOSLAVA ZUBANOVIĆ, “KRAJIŠKOG MILJANA”

Ime Radoslava Zubanovića usko je vezano za Fudbalski klub Rudar i najveće uspjehe ovog sportskog kolektiva u jugoslovenskim okvirima. U Prijedoru, Bosanskoj krajini i šire, bio je to fudbalski stručnjak čije se mišljenje poštovalo. Dobro je poznato kakav je bio kvalitet fudbala bivše države, a popularni Zuban četiri je puta uvodio Rudar u drugoligaško društvo gdje su nastupale izuzetno jake ekipe.

Brojni Prijedorčani zadrhte kada se pomenu utakmice Kupa Jugoslavije koje je Rudar igrao pod dirigentskom palicom trenera od kojeg se danas opraštamo. Osmina finala, i legenderne utakmice kupa 1989.godine kada je Rudar došao do polufinala.

O treneru Zubanoviću, uvijek je biranim riječima govorio Azmir Čaušević- Đokin, dijete Rudara koji se posebno prisjeća Zubana u period kada je kao veoma talentovan fudbaler došao do prvog tima. “Poštovao me kao igrača i jako sam ponosan na taj period svoje karijere. Nakon jedne utakmice koju sam odigrao na visokom nivou, Zuban mi je poklonio svoj zlatni lančić”, prisjeća se Čaušević.

Radoslava Zubanovića rado se sjećaju u Bihaću gdje je vodio Jedinstvo, ali i klubovima Srbije gdje je također ostavio traga.

Nezaboravne godine u Rudaru je proveo Merfin-Metko Kaltak koji s posebnim poštovanjem govori o treneru Radoslavu Zubanoviću.
“Zuban je bio jako dobra čovjek, gospodin a vrhunski trener. Puno sam stvari naučio od njega .Niko nikad neće ostvariti takav uspjeh kao što je Zuban napravio s Rudarom igrajući polufinale kupa. Ipak je to bila Jugoslavija”, ističe Kaltak koji je nastupao za generaciju Rudara koja je ušla među četiri ekipe u kupu bivše države.

Bivši golman Rudara i dijete ovog kluba Eniz Pađan jako je zahvalan  Zubanoviću od koga je dobio šansu da brani za Rudar, tako da će mu  ostati i lijepom sjećanju.
“Kod Zubana je bila disciplina broj 1. Poznat je bio po kondicionim treninzima kako u Rudaru, Prijedoru, tako i u bivšoj Jugoslaviji. Zahvalan sam mu za sve lijepe trenutke koje smo proveli u Rudaru”, naglasio je Pađan.

Dakle, danas se opraštamo od “Krajiškog Miljana” (op.a Miljan Miljanić bivši selektor reprezentacije Jugoslavije) kako jednom napisaše u sportskoj štampi. Bio je to čovjek trenerskih i ljudskih kvaliteta.

Radoslav Zubanović sahranjen je danas na groblju Pašinac u Prijedoru.