Društvo, Kultura

Dino Mustafić za N1: Radeći na filmu otkrili smo korporativni fašizam

Film “Transforming tomorrow”, reditelja Dine Mustafića, za osam dana će premijeru imati na Filmskom festivalu AJB DOC. Dino Mustafić je jutros govorio za N1 o filmu i procesu nastanka samog filma.

Mustafić kaže da je ideja za film nastala nakon razgovora sa grupom iz Udruženja logoraša Prijedora.

“Film je nastao tako što su mi članovi udruženja logoraša iz Prijedora nakon jedne konferencije prišli u pauzi i ispričali jedan djelić o svojoj borbi da memoriziraju jednu spomen ploču u logoru Omarska, da mogu posjećivati taj dio i da se pretvori u muzejski. Kazali su da nisu do kraja mogli dovršiti forenzička ispitivanja”.

Dodaje da je to bila početna osnova za istraživanja za film.

Po tome sam počeo da istražujem, zato je film rađen tri godine. Razgovarali smo na terenu s ljudima, istraživali i otkrili šta se krije iza toga, nešto što je snašlo BiH u ovom tranzicijskom periodu. Blago rečeno, radi se o jednom korporativnom fašizmu, o eksploataciji naših prirodih resursa i odnosa prema lokalnoj zajednici, stanovništvu i gaženje svih elementarnih ljudskih prava“.

U cijelu priču je povezan i drugi grad, Zenica.

Povezali smo i drugi grad, Zenicu, koja je jedna od najzagađenijih gradova. Tamo brojna udruženja vode velike bitke, pozivaju političke garniture, izražavaju opravdane sumnje na mjerenja u Zenici kada je u pitanju kontaminacija. Spojili smo te dvije priče, to prati moje junake u filmu koji su zaista junaci. To su svojevrsni Don Kihoti u svojim sredinama“.

Dino Mustafic

Dodaje da je namjera filma da se prekine medijska šutnja.

“Film ima namjeru da prekine medijsku šutnju, za koju sumnjam da je kupljena i da u njoj učestvuju entitetski nivo vlasti”.

N1