Sport

Ekrem Jakupović na Svjetskom prvenstu u Budimpešti

Jakupovic
Ekrem Jakupović, član Atletske reprezentacije BiH, će učestovati na Svjetskom dvoranskom prvenstvu za veterane koje će se od 25. do 30 marta održati u Budimpešti. Ovaj Prijedorčanin, koji živi i radi u Sanskom Mostu, će u glavnom gradu Mađarske u bh dresu nastupiti na 8.000 i 3.000 metara, te na polumaratonu od 21 km.

Jakupović se već nekoliko mjeseci priprema za nastup na ovom velikom sportskom događaju. Svaki dan, bez obzira na vremeske uvjete, radi dva treniga kada pretrči po 15 kilometara. Njegovi sugrađani ga svaki dan u jutarnjim i večernjim satima mogu vidjeti kako trenira uz rijeku Sanu na putu od Sanskog Mosta do Trnove i dalje do sela Usorci.

„Veliki rezulati ne mogu doći slučajno nego zahvaljujući svakodnevnom napornom radu, odnosno dosta prolivenog znoja na svakodnevnim treninzima. Konkurencija u Budimšesti će biti izuzetno jaka, jer dolaze velika imena iz država atletskih velesila. Za mene je svakako veliki uspjeh što mogu državu Bosnu i Hercegovinu predstavljati na ovako velikom takmičenju. Spreman sam, ali ništa ne mogu obećati. Potajno se nadam da mogu osvojiti medalju“, kaže Jakupović.

EkremJakupovicPomenimo, Jakupović je prošle godine ostvario svoj najveći rezultat u dugugodišnjoj i bogatoj karijeri, a državi Bosni i Hercegovini donio još jednu zlatnu i srebrnu medalju. On je osvojio titulu prvaka Balkana na 10.000 metara u konkurenciji veterana, dok je na 5.000 metara kroz cilj prošao drugi na 23. po redu balkanskom atletskom prvenstvu „Bavacs“ 2013 koje je održano na atletskom stadionu Mladosti u Zagrebu uz učešće takmičata iz 16 zemalja.

Također, Jakupović je i prije dvije godine na Balkanskom prvenstvu u atletici za veterane koje je održano u turskom gradu Izmiru bio vice šampion Balkana na 5.000 i treći na 10.000 metara. Ovaj izuzetni sportista u nogama ima na hiljade pređenih kilometara i istrčanih trka kako u Bosni i Hercegovni, tako i van njenih granica. Takmiči se skoro cijelu godinu, tako što učestvuje na više od deset međunarodnih trka koje su održavaju u regiji, a najviše u Hrvatskoj.

Na skoro svim takmičenjima Jakupović se popeo na pobjedničko postolje, a najviše je bilo osvojenih prvih mjesta za što je dokaz bogata kolekcija medalja i pehara, zahvalnica i diploma koje krase njegove vitrine. Treba istaći, da ovaj skromni atletičar kojeg ipak više cijene u drugim bh gradovioma, a posebno van granica naše zemlje, skoro na sva takmičenja putuje o svom trošku.

Radio Sana

Leave a Reply