Budimo Humani, Društvo

Finansijska podrška prijedorskom udruženju logoraša

Udruzenje-logorasa-na-novoj-adresi

Unatoč pritiscima pristigla finansijska podrška od brojnih prijatelja

 

Posljednjih dvje godine Udruženje logoraša Prijedor92 trpi veliki pitisak koji je rezultirao prije svega teskom finansijskom situacijom. Borba za prava logoraške populacije nije nimalo laka. Ni dvadeset jednu godinu poslije ne nazire se kraj agoniji kroz koju prolaze prije svega logoraši koji zive u zemlji- bez ikakvih naknada, bez priznanja patnje, bez prava na obiljezavanja mjesta stradanja, bez bilo kakve satisfakcije. Oni koji prezmu na sebe ulogu borca za prava žrtava u Prijedoru posljednjih dvije godine prolaze pravi pakao. Aktivisti su sve česce u situaciji da postave sami sebi pitanje : Čemu sve ovo?

Pored ugrozene egzistencije, sa minimalnim ili nikakvim primanjima, sve česće  u situaciji da strahuju i za sopstveni život aktiviste boli činjenica da način na koji rade nije  dovoljno prihvaćen.  Zrtve politickih trgovanja onih koji su najvise uzurpirali njihov aktivizam ipak nisu same. Nakon saznanja da se udruženje logorača Prijedor92 u Prijedoru nalazi u nezavdnoj finansijskoj situaciju, brojni prijatelji udruženja su se dali u akciju. U toku godine svoje licne donacije uplatili su mnogi. Pored neophodne finasijske podrške saznanje da imaju veliki broj prijatelja ohrabrilo ih je.

Najvecu donaciju ove godine u iznosu od 1000 KM uplatio je prijedorski biznismen iz Londona Huse  Hadzić. Istovremeno je svoju donaciju poslao i neumorni i najveci prijedorski donator i vakif Suljo Halalkić uplativsi 3000 Sv.Kruna. Udruzenje su posjetili i Dr.Mirsad Seferović  i njegova supruga koji su uplatili 200KM te 100 KM od njihvog sina Nedima. U svakom trenutku i uvjek s udruženjem  ”Čuvari Omarske” na čelu sa Satkom Mujagićem dali su prilog u iznosu od 300 Eura.  Svake godine pa i ove Hazim Avdić donese odredjeni iznos u ime ”Merhamet-a” iz Švedske. Ove godine Hazim je donirao ukupno 300 KM. Porodica prve žrtve Prijedorskog genocida rahmetli Jusufa Kučkovića je svih ovih godina bila moralna podrška udruženju. Jusufova kćerka Renata Kučković je na devizni račun uplatila 180 Eura na ime jedne mjesečne kirije udruženju.  Nermin Karagić Cobra, preživjeli svjedok jednog od najvećih pokolja, donirao je udruženju 200 KM. Duratović Đina je uplatila 150 KM. Po 100 KM su uplatili Gečević Damir, Marošlić Mehmed, Jakupović Mediha, Draganović Hamdija, Kljajić Denis,  Crnić Midhat.

Posljednju akciju pokrenuli su prijatelji udruženja iz Švedske. Kurbegović  Senad Magija je tom prilikom poslao  1000  Šv.kruna. Neumorni Sejad Duračak je pored činjenice da je već dao 100 KM uplatio još 500 Šv.kruna. Njima su se pridružili Bešić Mesud I Amel Hošić uplativši po 500 Šv.Kruna.

Pored svih pobrojanih tu su I Forići, Senad I Sadina te Čanić Adis koji su takođe uplatili 100 KM.

Uz udruženje  su ove godine svojim donacijama bili i Draganovič Senad (50KM),Velić Fadila (50 KM), Mrkalj Alen (30KM), Dizdarević Suada (50 KM), Delkić Vahidin (30KM), Fehratović Fadila (50KM), Mujdžić Bego (50KM) , Hamulić Ramo (50KM), Bajćirević Samra (20KM), Duratović Hatidže (20KM),  Kadić Šerif (40KM) i brojni drugi.

Iz udruženja  obećavaju  da će kao i svake godine finansijski izvještaj  i ove javno prikazati te dopustiti na uvid svim donatorima i članovima udruženja.  Beskrajno zahvalni svima, prije svega na očuvanju rada kancelarije,  obećavaju da će svoje aktivnosti nastaviti još ofanzivnije jer pred svima nama je, što se već na terenu osjeti  teška i mučna 2014.godina.

Leave a Reply