Društvo

Moguć stečaj u “Vodovodu”

Vodovod Prijedor

Vodovod Prijedor

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić najavio je danas mogućnost pokretanja stečaja u ovdašnjem “Vodovodu” nakon što su ovom preduzeću prije pet dana blokirani svi računi zbog dugovanja za struju koja iznose blizu deset miliona KM.”Mi ćemo vjerovatno `Vodovod` dovesti u stečaj, jer da bi se naplatio dug koji traži `Elektrodistribucija` Prijedor, preduzeće bi sav prihod u naredne dvije godine trebalo usmjeriti na izmirivanje tog duga, a to ne može tako opstati”, rekao je Pavić na sjednici Skupštine grada Prijedora.

On je rekao da stečaj nije popularna mjera, da to jeste štetan potez i da može dovesti do velikih problema, ali da se nada da će rezultat procesa biti pozitivan.

“Ovo je jedinstven slučaj u praksi i zaista je nepojmljivo da se na teret lokalnoj zajednici stavlja dug koji je nastao u vrijeme kada je preduzeće bilo u vlasništvu Republike”, naveo je Pavić.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić

On je naglasio da je grad vlasnik rezervoara i velikih postrojenja i da sve što je vlasništvo grada ne bi bilo predmet stečaja, a da bi u stečaj išla zgrada preduzeća i mašine.

“Prvi put nakon dvije decenije ovo preduzeće je postalo samoodrživo, a slijedi mu razvoj kroz projekte Crno Vrelo i Tomašica.Mi ćemo ovo preduzeće ponovo osposobiti”, dodao je Pavić.

Direktor “Vodovoda” Vlado Reljić rekao je ranije da se izvršna presuda Okružnog privrednog suda Banjaluka po zahtjevu “Elektrokrajine” Banjaluka odnosi na 7,9 miliona maraka od čega je kamata 3,7 miliona KM, ističući da je dug akumuliran od rata i poratnog perioda.

U prijedorskom “Vodovodu” u vlasničkoj strukturi učestvuju grad sa 75 odsto, mali akcionari sa deset odsto, a 15 odsto pripada fondovima.

SRNA

Leave a Reply