Društvo, Prvi Mart

MUP nastavio ponistavati prebivalista

Građanska koalicija “Prvi mart” : Ili će OHR proglasiti kraj Aneksa 7 ili će zaustaviti nastavak administrativnog etničkog čišćenja nesrba u RS
MUP RS, odnosno Policijska stanica u Srebrenici nastavlja potpuno nezakonitu praksu poništavanja prebivališta i ličnih dokumenata građana nesrpske nacionalnosti čime, i pored toga što naši sugrađani koji su jutros zvanično obaviješteni o tome, ispunjavaju sve zakonske uslove, naime, posjeduju imovinu, odnosno kuće ili u zakonom predviđenoj proceduri ovjerene podstanarske ugovore i borave u Srebrenici.news_2012_Februar_emir_suljagic_rfe_713518620

Režim Milorada Dodika i SNSD ovim još jednom pokazuju da nastavljaju provođenje politike „prihvatljivog“ broja nesrba u RS i da se kao i mnogim ranijim navratima ne ustručavaju da pored predstavnika međunarodne zajednice otvoreno i blatantno podrivaju Aneks 7 Dejtonskog mirovnog ugovora. Ukoliko Aneks 7 više nije na snazi pozivamo Ured visokog predstavnika, odnosno druge odgovorne za provođenje Dejtonskog mirovnog ugovora da o tome obavijeste javnost Bosne i Hercegovine. U suprotnom, očekujemo od njih da u skladu sa svojim mandatom spriječe nastavak etničkog čišćenja koje provodi MUP RS, ne više kao 1992. godine pod komandom Miće Stanišića, koji je opravdano na suđenje za zločine protiv čovječnosti u Haagu, nego njegovog džepnog izdanja Stanislava Čađe.

Udruženja povratnika, žrtava genocida i etničkog čišćenja u BiH okupljena oko Koalicije “Prvi mart”, očekuju od OHR-a, Delegacije EU u BiH, Ambasade SAD-a i Vijeća za implementaciju mira da zaštite Dejtonski mirovni sporazum i omoguće slobodu kretanja i boravka svim građanima BiH i tako zaštite mir u Bosni i Hercegovini.

Mi u Koaliciji “Prvi mart” građanima Bosne i Hercegovine poručujemo da ćemo nastaviti da radimo sve što možemo da bi svakom prognanom omogućili pravo glasa tamo odakle je protjeran bez obzira na nezakonitosti koje svakodnevno čini režim Milorada Dodika i entitetska policija po njegovim političkim instrukcijama.

Ovim putem svim izabranim predstavnicima u Bosni i Hercegovini poručujemo da za nastavak ove nezakonite kampanje kriviti Milorada Dodika i režim u entitetu Republika Srpska nego one koji misle da će ga “pacifizirati” zalažući po ko zna koji put od 1992. godine naovamo našu imovinu, kuće i imanja i četrdesetdevet posto naše zemlje za konstruktivnu post-genocidnu budućnost u koju žele da nas povedu zajedno sa njim. Očekujemo od njih da zaštite interese svih građana BiH na svakom njenom pedlju, bez obzira na vjeroispovijest, etničku ili drugu pripadnost. Ukoliko, pak, cijene da su nesrbi u Sarajevu vrijedniji od onih u Srebrenici, Bratuncu i Zvorniku, pristojno i pošteno bi bilo da to javno kažu.

Leave a Reply