U razgovoru sa..

Muzika: Dede Putra u osvajačkom pohodu

 dede putra

Pravo ovogodišnje iznenađenje na bosanskohercegovačkoj muzičkoj sceni priredila je mlada grupa muzičara iz Bosanske Krajine. Nakon što je oduševio zapad Bosne, zatim osvojio srca banjalučana i banjalučanki, bend „Dede Putra“ je prije nekoliko dana, na muzičkom događaju „Royal Music Fest“ koji se održava u Cetinju, imao veoma zapažen nastup. Sa samo jednim bodom manje zauzeo je drugo mjesto iza zagrebačkog sastava “Sane”.

Veoma brzo, glas o „Dede Putra“ širi se i van granica BiH. Pored licnog oduševljenja redakcijskog tima nastupom u Banja Luci, ovo su neki od razloga više da se pridružimo brojnim medijima i široj javnosti predstavimo grupu muzičara o kojima će se, ubjeđeni smo, tek pričati.

Naš sagovornik je bio bubnjar benda Edvin Alagić sa kojim smo prvo morali da razriješimo dilemu: cazinski ili bihaćki bend? „Dilema riješena“, kaže Edvin, “Dede Putra je bosanskohercegovački bend!“ i dodaje da bend aktivno funkcioniše od 2008. godine.

dede putra 2

Dede Putra , Demo Fest 2013 Banjaluka , juli 2013

„U bendu nas ima pet sekretara i dvije sekretarice: Sandra je klavirka, Iskra je pjevaljka, Kemo je pjevaljko, Džefko basira, Jasko i Mirza tandžaraju, a ja im svima probijam mozak.“ Interesovalo nas je ipak ko ima najviše posla: „Najviše posla ima onaj koji se nađe na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.“

Bend po riječima našeg sagovornika trenutno u fokusu ima koncerte i probe, ali ne nedostaje ni rada no promociji materijala. Najveći izazov je ipak dobra organizacija kako bi stigli da sviraju svaki dan ali i da što više putuju.

Na albumu „Kuljavi“ tekst prve pjesme s reggae podlogom „Ojojoj“ već jasno podcrtava šta je u stvari inspiracija tekstopiscu, ali i ekipi koja je u nekoliko mjeseci porušila sve barijere ispred sebe. Nju slijedi romantična „Nju“, a potom fantastična kombinacija sevdaha, metala i reggea „Bajrina krvava sevdalinka“.

Dede Putra u Cetinju, august 2013

Dede Putra u Cetinju, august 2013

Uz rock obradu tradicionalne krajiške pjesme „Rekli su nam Ćoralioći doći“ je i pjesma „Majmun“ za koje su urađen i spotovi. Svoje mjesto na albumu našla je i „Policija“ ali i „We Know Pee You Nah-Neh“. «Moja mala kutijo bombona, ti ne idi đe je gostiona.» – stihovi s tradicionalnim napjevima govore u prilog specifičnoj i prepoznatljivoj krajiškoj duhovitosti. Iinspiracija tekstovima u kojima se osjeti bunt, tipičan za bendove poput ”Dubioza Kolektiva” je vjerovatno neiscrpna?!

Vidite li svjetlo na kraju tunela zvanog ”BiH danas”, pitali smo Edvina: „Pa dok god je nacionalizma, tunel u koji je BiH ušla još nije probijen sa druge strane, mi nam želimo najbolje, naša je misija spojiti i ujediniti, trudićemo se da pomognemo.“

Bend „Dede Putra“ planira odsvirati koncert u Bihaću, pa odraditi još jednu svirku u Banja Luci koja se već dugo planira. U toku su pregovori i oko gostovanja u Sarajevu i Zagrebu. U utorak, 20.avgusta gledajte ih i na MTV Adria u emisiji “Domaći Zadatak”.

Kompletan album pod naslovom “KULJAVI” mozete besplatno skinuti OVDJE..

 

MojPrijedor.com

 

Leave a Reply