Biznis, Društvo, Zanimljivosti, Život

NAŠI GRAĐANI U BIJELOM SVIJETU ŠALJU MILAJARDE MARAKA U BIH

Prema zvaničnim podacima Centralna banka BiH, samo za prva četiri mjeseca ove godine, na račune građana BiH iz inozemstvaje uplaćeno 793,58 miliona. U odnosu na proteklu godinu, to je povećanje za skoro pedeset milijuna KM. dakle, više je negoočito kako se u BiH preživljavaju ova teška vremena.

Treba istaći da se iz inostranstva i na druge načine pruža pomoć domovini i rodnom kraju, pa su ta sredstva i daleko veća.
Kada je riječ o prošloj godini naša raja iz svih krajeva svijeta je na račune građana u BiH uplatila tri i pol mijarde KM. Ekonomisti su jedinstveni u ocijeni da bosanskohercegovačka dijaspora čuva socijalni mir u BiH jer bez uplata iz inostranstva brojne porodice bi teško preživjele od sredstava iz vlastitih zarada. Svjedoci ste da iz inostranstva dolaze i brojne uplate za brojne humanitarne projekte kao i realizaciju infrastrukturnih projekata, posebno u povratničkim sredinama. Iskreno se nadamo da će i država u narednom period u značajnijoj mjeri cijeniti napore građana BiH koji u bijelomsvijetu zarađuju novac i šalju u rodni kraj.  

Senudin Safić /Mojprijedor.com