Šehidsko

Novosti iz Fondacije za odrzavanje Sehidskog mezarja u Hambarinama

SehidskoHambarine1
Mjestani nasih Hambarina ali i brojni posjetioci naseg Sehidskog mezarja imali su samo rijeci hvale za izgled posljednjeg pocivalista nasih sehida. U medjuvremenu je pored postojecih uradjena i donja setalisna staza koja je uredno smjestena izmedju dvije sekcije mezarja. Radove na stazi je izvela Firma ”H- Amer” iz Hambarina a ukupna investicija je kostala 4600 KM.

SehidskoHambarine4

I prilikom posjete a i na fotografijama moze se primjetiti uredno pokosena i odrzavana trava, pa cak i u ovim izuzetno vrucim danima. Osim toga cvijece, skladno aranzirano odise svjezinom dok su zasadjena stabla prilicno porasla sto je upotpunilo kompletan ambijent.
Najveci izaziv i najvise posla  nas Husnija, radnik na odrzavanju, ima oko nasipanja uleknuca koja se sve cesce pojavljuju i koja su uocljiva na kaburima iako nisu propale daske. Zemlja se polako slijeze.

Nakon obavljene dzenaze nasim sehidima, 20.jula ove godine stigoh prikupiti dobrovoljne priloge od sljedecih lica:
Asir Fatic, Prnjavor 100 KM
Safet Medic, Njemacka 100 KM
Velhudin Fikic 100 KM
Agan Arapovic 50 KM
Rifet Tajic 10 Eura
Salahudin Causevic 30 Eura
Mevlida Imsirevic 30 KM
Reuf Okanovic, S. Most 100 KM
Esad Hodzic 20 KM
Hata Terzic 30 KM
Nedzad Kadic 50 Eura
Zijad Pađan 30 Eura
Almin Kaltak 30 Eura
Fikra Kaltak 60 KM
Zijad Demirovic 50 KM
Ismet Imsirovic 30 Eura
Daniel-Daki Medic 60 KM
Velhudinka Fikic Dizdarevic 50 KM
Razim Nasic 60 KM
Melisa Fikic -Pratsch 20 Eura (prilog za Bajramske paketice 2010 koji je dosao prekasno a koji usmjeravamo zajedno sa prilogom od Azre Fikic Miftari u ovaj nas projekat)
Obavljajuci dzenazu i ukop ove godine smo se oprostili od tri nasa mjestanina. Sinikovic Ahil, Fikic Melkadin – Dino i Mulalic Hasan koji su svoje zivote izgubili u ljeto 1992 godine, nasli su na Sehidskom mezarju u Hambarinama svoj konacni smiraj a njihove porodice su konacno stavile tacku na tri od preko tri stotine neispricanih prica iz nasih Hambarina. .
Porodice Fikic i Mulalic su iskoristile priliku i odmah uplatile po 300 KM za nisane svojim sehidima.
SehidskoHambarine2

Na gornjoj fotografiji mozete primjetiti i par basluka, odnosno mezarova nasih sehida koji iz odredjenih razloga jos uvjek nemaju svoj nisan . U nadi da ce procitati ovaj tekst i da ce i do njih stici nase informacije ja koristim priliku da zamolim njihove clanove porodica da nam se jave.

Uvidom na terenu uocili smo da se radi o slijedecim ukopanim mjestanima, sehidima Hambarina:
Causevic Kemal 1963
Ibraimi Jasmin 1972
Ibraimi Sabidin 1950
Muhic Hajrudin 1970
Fazlic Fajko 1961
Fazlic Mustafa 1968

SehidskoHambarine3
Vase clanarine  i dalje mozete uplatiti kod naseg vrijednog Sauda Begovica,a mozete ga kontaktirati telefonski 065-529098 ili mu pisati na : saud_bey@hotmail.com
Isto tako, mozete se obratiti i sljedecim osobama:
Admir Ejupovic, adobih2000@yahoo.com
Damir Habibovic, damir02@live.de
Kadir Ejupovic, kijodina@hotmail.com
Elvedin Padjan, mojprijedor@hotmail.com

Eventualne pogreske na nisanima tj pogresno napisano ime,prezime, godiste rodjena i slicno javiti Elvedinu na njegov mejl..
Nasi slijedeci koraci su svakako restauracija turbeta, koje iz godine u godinu sve vise propada, ali i postavljanje ograde oko sehidksog mezarja. Konacni cilj nam je ostaviti iza sebe u amanet nasim buducim generacijama lijepo uredjeno mjesto naseg kolektivnog sjecanja na najvecu tragediju koja je ikada pogodila nase Hambarine a koja je od nas zauvjek otela nase najmilije.

Cilj nam je da na kraju svi budemo na sebe ponosni. Pokazimo koliko mozemo i umijemo. ja koristim priliku da se u svoje i u ime svih ostalih aktivista koji su pokrenuli ovu akciju i preuzeli na sebe veliku odgovornost, svima vama najiskrenije zahvalim.

SehidskoHambarine5

Apelujem na sve vas da nas i dalje podrzavate. nadams e da cemo i kod onih koji imaju i mrvu sumnje osvjetlati obraz te da ce nam se pridruziti svi nasi sugradnjani.

Takodjer koristim priliku da vam unaprijed cestitam i predstojeci Bajram te i sebe i vas podsjetim da je upravo drugi dan Ramazanskog Bajrama i Dan Sehida.

 

ElVedo

Leave a Reply