Nijazov Prijedor, Sjećanja

Obilježena 21. godišnjica od formiranja 17. Viteške Krajiške brigade

Nizom manifestacija juce je u vezirskom gradu Travniku obilježena 21. godišnjica od formiranja 17. Viteške Krajiše brdske brigade Armije Republike BiH. Delegacija udruženja građana 17. Viteška Krajiška brigada, Ministarstva odbrane BiH, Federalnog ministarstva za boračka pitanja te predstavnici kantona, općina i boračkih udruženja položili su cvijeće na Centralno šehidsko mezarje u Travniku i na taj način prisjetili se šehida i poginulih boraca 17. Viteške Krajiške brigade, najmobilnije i najofanzivnije brigade u sastavu Armije Republike BiH.

 Travnik1

Nakon proučene dove na šehidskom mezarju, delegacija ove čuvene brigade predvođena komandantima i generalima Fikretom Ćuskićem i Sakibom Forićem položila je cvijeće u krugu travničke kasarne, gdje je brigada prvi puta postrojena.

Travnik6

Svečana akademija, na kojoj je promovisana monografija „Šehidi i poginuli borci 17. Viteške Krajiške brdske brigade“, održana je u Centru za kulturu općine Travnik. O ratnom putu brigade govorili su generali Fikret Ćuskić i Sakib Forić.

Travnik3
Kroz četiri ratne godine kroz 17. Vitešku krajišku brigadu prošlo je  6.000 boraca, od kojih je 349 dalo živote za odbranu Bosne i Hercegovine na ratištima  u raznim zonama odgovornosti. Brigada je dobila nazive Slavna, Vitešaka i nosilac je „Zlatnog ljiljana“, a 17 pripadnika ove brigade nosioci su najvišeg ratnog priznanja  „Zlatnog ljiljana“ i više drugih odlikovanja. Uz sve ovo dala je  tri generala, rahmetli Mehmeda Alagića, te Fikreta Ćuskića i Sakiba Forića.

Travnik5
Travnik4

Tekst: Avaz
Foto: Nijaz Brkic

Leave a Reply