Društvo, Život

OBILJEZENA GODISNJICA NAPADA NA KOZARAC

 

Ovih dana dok smo najavljivali obilježavanje 21. godišnjice Napada na Kozarac, pitali smo građane “Jeste li zaboravili”. Danas smo svi pokazali da nismo zaboravili šta se dogodilo tog kobnog dana prije 21 godinu. Nismo zaboravili ni naše Šehide. Danas su firme prodavnice ili bolje reći sav Kozarac radili do 12 sati. Čini mi se da su skoro svi kozarčani kao i mnogi građani grada Prijedora, danas bili na đumi ili tu negdje u glavnoj ulici.

Đuma namaz je predvodio uvaženi Reisu-l-ulema, Mr. Husein ef Kavazović.

Poslije đume namaza formirana je kolona i krenuli smo prema Šehidskim mezarlucima u Kamičane.

Kratko smo se zadžali kod Spomen Obilježja u Kozarcu i proučili El Fatihu.

Pokušavam slikom da pokažem koliko duga kolona je bila. Mislim da neću pretjerat ako kažem da je kolona bila skoro od Kamičana pa do Kozarca. Bilo je dosta raje koji su čekali u Kamičanima.

U Kamičanima je proučen Jasin i Dova Šehidima. Poslije, skupu su se obratili gosti i Glavni imam ef Amir Mahic. Prenosimo cijeli govor glavnog imama.

GOVOR GLAVNOG IMAMA
24. MAJ 2013.

Uzvišenom gospodaru svih svjetova hvalu i zahvalu upućujemo, a na dušu  našeg miljenika i poslanika, Muhammeda a.s., salavat donosimo i srčane mu selame šaljemo. Neka je salavat i selam i njegovom časnom rodu, čestitim ashabima i plemenitim šehidima našim.
Cijenjena braćo i sestre, dragi gosti, poštovane porodice naših šehida, uvaženi muftija, cijenjeni Reisu-l-ulema, čestiti naši šehidi es-selamu ‘alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Poštovane i cijenjene majke i sestre, draga braćo!
Okupljeni danas, u 24. maju – krajiškom 11. julu, u Kozarcu – krajiškoj Srebrenici, u Kamičanima – krajiškim Potočarima podsjećamo sebe i druge da se danas navršava 21. godina od  se nad ovom pitomom kozaračkom dolinom dušmanska rulja nadvila. Rulja lažima zadojena, bolesnim umom vođena, nečasnim djelima inspirisana, zlom dušom nagovorena, krvnicima ovog svijeta potpomognuta.

Rulja spremna da nevinu krv prolije, mladost započetu prekine, djeci roditelje oduzme, radost majki i očeva uništi, česetite obeščasti, kuće i bogomolje poruši, drago od milog odvoji. Sve zamišljeno rulja učini, a kad svoj bolesni naum ostvari svoje zločine prikrivati počeše. Ne misleći ”na  Dan kada protiv njih budu svjedočili jezici njihovi, i ruke njihove, i noge njihove za ono što su uradili”.

Ne osvrćući se  “na Dan u kome će čovjek djela ruku svojih vidjeti, a nevjernik uzviknuti: “Da sam, bogdom, zemlja ostao”. Ne bojeći  se trenutka ”Kada se Zemlja najžešćim potresom svojim potrese i kada Zemlja izbaci terete svoje,i čovjek uzvikne: “Šta joj je?!” – toga Dana će ona vijesti svoje kazivati jer će joj Gospodar tvoj narediti. Tog Dana će se ljudi odvojeno pojaviti da im se pokažu djela njihova; onaj ko bude uradio koliko trun dobra – vidjeće ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla – vidjeće ga.” Zato braćo i sestre, vi koji ste preživjeli najveće zločine ljudskoga roda, nemojte se kahariti, nemojte tugovati, nemojte se žalostiti, jer će svako zarađeno naplatiti. Ali, nemojte misliti da vam nije dužnost i na ovom svijetu pravdu tražiti.

Nemojte misliti da ste svoj amanet prema 1232 kozaračka šehida ispunili ako o zločinima i njihovim izvršiteljima istinu u njedrima krijete. Znajte da će vas vaša savjest proganjati i neće vam dati mira. Zbog toga, govorite, svjedočite, istinu i pravdu tražite, jer ako to ne budete činili znajte da ostavljate prostor zločincima za zloupotrebu povijesti.

To nam je dužnost radi majki Kozarčanki koje 21. godinu u suzama duše ispuštaju žaleći za svojom djecom. Obaveza nam je radi ponosnih kozaračkih očeva koji svoju jad u grudima kriju, a srca im ranjena u samoći boluju. Dug nam je radi sinova i kćeri, supruga i sestara šehidskih koji imaju pravo da istinu znaju.
Danas i ubice našeg roda pozivamo, pokajte se za nedjela vaša i pokažite nam mjesta na kojima još uvijek kosti naših najmilijih krijete. Pokajte se radi djece vaše koja ne zaslužuju da poput vas ubice budu. Pokajte se i radi boljeg života svim narodima koji oduvijek ova bosanska brda i doline naseljavaju i koji će dok Gospodar svjetova ne odluči na ovim prostorima živjeti. Pokajte se da bi o oprostu mogle da razmisle ožalošćene porodice ubijenih.

Allahu Uzvišeni! Neka tuga bude nada! Neka osveta bude pravda! Neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Poslije su Reisu-l-ulema, Mr. Husein ef Kavazović, Muftija Bihaćki ef. Makić, Glavni imam ef Mahić, General Ćuskić, General Forić, Sead Ćirkin, Behzad Ćirkin…posjetili porodice uhapšenih kozarčana, Hirkića i Alukić (Ćebulja). Reis je rekao porodici, da nisu zaboravljeni. Obećao je pomoć porodicama. Obećao je da će pokušati i finansijski pomoći.

Istaknuto je da je sad najpotrebnija finansijska i pravna  pomoć. Svi smo uvjereni da ćemo uskoro vidjeti naše komšije na slobodi.

 

Foto by : Nijaz Huremovic

www.kozarac.eu

Leave a Reply