Društvo

OBILJEŽENA GODIŠNJICA UBISTVA VELIKOG ŠAMPIONA

Bio je poznat širom bivše države. U glas će vam reći rođaci, prijatelji, takmičari i savremenici da je bio ponos regije Kozarac, cijelog prijedorskog kraja. Kada je riječ o titulama, Fikret Hodžić je bio daleko ispred konkurencije. Čak petnaest puta je bio prvak Jugoslavije. Veličinu je pokazao i izvan granica bivše države. Tako je bio prvak Mediterana, a nisu izostali rezultati ni na evropskom I svjetskom novou. Iz Kevljana, preko Trnopolja, postao je vicešampion Evrope i treći u svijetu. Mnogi su napuštali srednju kategoriju jer Fikret Hodžić je bio nepobjediv. Bio je veliko sportista, ali i ljudska gromada, od glave do pete. Poštovao je sportiste koji su marljivo radili, na taj način koračajući ka sportskim visinama.

“Život s Fikretom je bio kao iz bajke. Teško je to riječima opisati, a prošli smo brojne države. Danas se osjećam, na neki način ponosno. Zahvaljujem se Bogu što mi je dao snage i hrabrosti da uživam u ovome jer sam na ovaj način sa mojim Fikretom”, rekla je supruga Suada, danas prilikom obilježavanja godišnjice ubistva, velikog šampiona Fikreta Hodžića.

U Trnopolju je i danas bio predsjednik Bodybuilding saveza  Federacije BiH Sakib Kurtović, prijatelj i takmičar tokom ere Fikreta Hodžića. “Upoznao sam ga 1983 godine. Bio je šampion o čemu govore njegovi rezultati. Međutim, bio je to i čovjek od koga se moglo učiti. Bio je veliki čovjek, spreman da pomogne i koji nikada glasa nije povisio”, kroz suze govori Kurtović.

Miroslav Beronja iz Bihaća biranim riječima, očiju prepunih suza, govori o legend iz Trnopolja, ističući da je Bihać po bodybuildingu bio poznat u bivšoj državi, zahvaljujući i Fikretu Hodžiću”. Fikret Hodžić je ubijen 09.07. 1992.godine. Jedan od brojnih koji je ubijen na pravdi Boga. Obraz Prijedora se crveni pred domaćom i međunarodnom javnošću jer ljeta 1992. godine su ubijalo na sve strane.                                                                                 Nakon polaganja cvijeća ispred spomen ploče u dvorištu porodične kuće na mjestu gdje je ubijen Fikret Hodžić, danas je na Šehidskom mezarju Kamičani proučena fatiha.

Upriličena je i posjeta spomen sobi u kojoj se može osvježiti sjećanje na velikog šampiona. Tu se može pročitati i pismo velikog Arnolda Švarcenegera u kojem je izrazio žaljenje zbog ubistva, prijatelja Fikreta Hodžića.

Današnje obilježavanje godišnjice ubistva Fikreta Hodžića, supruga Suada je organizovala u valstitoj režiji. Iskreno se nadam da u narednom period neće biti usamljena u čuvanju uspomena na legendu i ponos regije Kozarac.

Humanitarna organizacija Kozarac je bila uz Suadu i očekivati je da će tako biuti i narednih godina. Zato posjetite spomen sobu u Kozarcu, kupite majicu i ispričajte djeci kakav je šampion živio u najljepšoj maloj čaršiji na svijetu. Neka ti je vječni rahmet, sportska i ljudska legendo.

Senudin Safić /Mojprijedor.com