Društvo, Politika

Ozbiljne optužbe Pavlovića na račun bivše vlasti

U Prijedoru je novac namijenjen za borbu protiv virusa korona bivša vlast na čelu za DNS dijelila pojedinim osobama i udruženjima, te onima koji su se javno predstavljali da se volonterski bore protiv epidemije.

Ovo tvrdi gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović (SNSD).

On je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je bivša vlast u prošlogodišnjem budžetu otvorila nove budžetske jedinice, među kojima je i stavka sa 381.000 KM.

– U okviru toga otvorena je pozicija grantovi neprofitnim organizacijama u borbi protiv virusa korona u iznosu oko 245.000 KM. Međutim, naziv kaže da je novac za neprofitne organizacije, ali je novac isplaćen i fizičkim licima. Interesantno je da je novac korišten u predizborne svrhe i fizička lica su inkasirala 35.000 KM. Pitam ih kako su se protiv virusa borile te osobe kada im je novac isplaćen četiri dana pred izbore. Među fizičkim licima su i visoki funkcioneri DNS i SDA i tokom izbora su bili imenovani za članove biračkih odbora ili su bili nezavisni kandidati za odbornike – tvrdi Pavlović.


On je dodao da je na ovaj način 35.000 KM otišlo u privatne džepove, a ne onima koji su se zaista borili protiv virusa korona.

– Svi smo slušali priču o poznatim prijedorskim volonterima koje je angažovala gradska vlast. Žao mi je što sam i ja bio od lakovjernih i povjerovao u priču volonterstva. Svi ti volonteri koji su se slikali i hvalili volonterstvom su isplaćeni iz budžeta na račun fizičkih lica, to su sve aktivisti DNS. Sa te budžetske stavke su isplaćeni i jedan proizvođač mlijeka, jedan proizvođač malina, jedno Udruženje poljoprivrednih proizvođača. Ako je to stavka za borbu protiv korona virusa zbog čega su oni bili pogođeni više korona virusom od drugih u svojim oblastima – upitao je Pavlović.

Naveo je da je 18.000 KM isplaćeno poljoprivrednim proizvođačima u Kozarcu 15-tak dana pred izbore.

KM
– Znamo kome je Kozarac dao glasove i za koga je otišao taj novac. Nemam ništa protiv pomaganja, ali smatramo da je ovo bilo politički zbog dobijanja izbora – tvrdi on.

Pavlović je rekao da je vlast DNS u prošle dvije godine kada je i gubila skupštinsku većinu u gradskim preduzećima i u Gradskoj upravi zaposlila čak 324 nova radnika.

– U cilju političkog promovisanja budžeta, kada je DNS izgubio skupštinsku većinu, u gradskim preduzećima koja se finansiraju iz budžeta i u Gradskoj upravi zaposlena su 242 radnika, a po ugovoru o djelu 82 radnika. Konkurse niste vidjeli i nećete ih vidjeti – tvrdi on.

Dodao je da je nezavisnom revizijom budžeta profesorka sa Ekonomskog fakulteta u Banjaluci utvrdila da je deficit u prošlogodišnjem budžetu dostigao iznos od preko četiri miliona maraka.

– Bivši gradonačelnik je potpisao ugovor u iznosu od 4.970.709 KM bez PDV sa dobavljačima LED rasvjete, a od toga 900.000 KM nije predviđeno u budžetu za 2020. To sam morao platiti kada sam preuzeo dužnost kako bi izbjegao kršenja zakona o PDV . Zatim, 02.12. 2020. sa isti dobavljačem gradonačelnik iz DNS je par dana pred predaju dužnosti potpisao ugovor vrednosti blizu milion KM za odražavanje rasvjete u naredne četiri godine. U redu bi bilo da taj iznos nije potrošen u predizbornoj kampanji, proširujući rasvjetu za skupljanje političkih poena i glasova, a sve bez procedure javnih nabavki – rekao je Pavalović.

On ističe da bivši gradoančelnik Milenko Đaković nije predložio rebalans budžeta za prošlu godinu, već je realokacijama izvršio raspodjelu novca u iznosu preko sedam miliona KM.

Srpskainfo