Kolumne, Nijazov Prijedor

Penzionerski mir i rahatluk u Esinoj avliji

Pise: Nijaz Brkic
Eso1

Esad Avdic, zvani Eso nesumnjivo je jedan od mnogobrojnih ovdasnjih BiH patriota koji neizmjerno voli svoju Drzavu, postuje ovdasnje obicaje, ljude i ovdasnju kulturu…Bezbroj puta je to do sada ovaj covjek na razne nacine i pokazao, i dokazao.

Jos od davne 1969. godine Eso se otisnuo u daleki svijet. Krenuo je, kako kaze, trbuhom za kruhom. Zaustavio se u dalekom Hamburgu, na sjeveru Njemacke.
Nakon nepunih 37 godina odsustva i neprekidnog rada (u istoj firmi), Eso je odlucio da se vrati svojoj domovini i da svoje penzionerske dane, kako kaze, provodi u svojoj avliji, u miru i rahatluku.

Eso2

Njegova cesto izgovarana recenica “Ja volim ovu zemlju po kojoj sam “bos” hodao, iako mogu zivjeti, gdje hocu”… nikoga u okruzenju ne ostavlja ravnodusnim.
Eso je sebi i svojoj viseclanoj familiji, u prigradskom naselju Cejreci nadomak Prijedora, sagradio prekrasnu porodicnu kucu…Tradicionalni Bosanski stil gradnje kuce(krov na cetiri vode) je Esin dugogodisnji san koji je povratkom u Bosnu, konacno i pretvorio u stvarnost.

Eso4
Posebna mu je bila i draz, kako kaze, imati i lijepo uredjeni vrt sa mini vocnjakom, sadrvan i razne orijentalne predmete kojima je Eso pazljivo odabrao mjesta u svojoj avliji.
Ovaj neuobicajno “marljivi” Bosanac je pored vec kod prolaznika i prijatelja ponijete titule “harnog” domacina, prepoznatljiv i kao veliki ljubitelj bciklizma. Obisao je kako kaze, sve ovdasnje destinacije, mahale i svaki ovdasnji sokak, od Cemernice do Kozarackog kamena.

Eso5
I jos nesto…Eso je u svome kraju prepoznatljiv i po tome sto odabrane Bajramske blagdane provodi u funkciji darivanja na njemu svojstven nacin.
Naime, vec dugi niz godina ovaj domacin daruje, kako stare i iznemogle, tako i malisane pa i prolaznike..
Na pristupnom mjestu, u doba trajanja Bajramskih blagdana, na kapiji imanja uz vidno ispisanu Bajramsku cestitku, postavlja i lijepo dekorisanu ciniju napunjenu slatkisima, baklavama i ostalim Bajramskim sadrzajima (sa obavezom redovne dopune istih), sve do isteka praznika …
To je, i takav je nas Eso…..

Leave a Reply