Budimo Humani, Društvo

Pet tona pomoći iz Unsko-sanskog kantona građanima Prijedora

USK1
Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača dostavio je danas Prijedoru pet tona pomoći u vidu hrane, vode i higijene koju su prikupili građani Unsko-Sanskog kantona.

“Nevolje i gubici ne poznaju granice ni opština ni kantona ni entiteta ni država. Pokazali smo da smo spremni biti tu jedni za druge, ali, nažalost, nekako uvijek kad je tragedija u pitanju. Moramo naučiti lekciju i ponašati se ovako solidarno i sa Srbijom i sa Republikom Srpskom i u Federaciji i u BiH i kada sve ovo prođe i kada bude iza nas”, poručio je Lipovača.

On je dodao da se štete mjere milijardama i da se treba uzdati u vlastite snage i ne očekivati previše od stranaca.

“Ovo su naše prve komšije. Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i načelnik opštine Sanski Most Mustafa Avdagić su svakodnevno u kontaktu i imaju odličnu saranjdu. Na kraju krajeva, naši hemodijalizni pacijenti se liječe u Prijedoru”, naveo je Lipovača.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da u ove dane dolazi do izražaja velika solidarnost naših građana, opština, kantona, naših ljudi i u BiH i van BiH, a da je izuzetan primjer toga današnja posjeta premijera USK gradu Prijedoru i ovdašnjim poplavljenim područjima.

“Ja nemam riječi zahvalnosti ne samo za pomoć nego i za pažnju i razumijevanje prema građanima Prijedora. Ovo će u našim srcima ostati trajno zabilježeno kao briga komšija za nas i sve koji su stradali u polavama. Ovu pomoć nikada nećemo zaboraviti, a znate da je uvijek draža pomoć od komšije nego od drugih”, poručio je Pavić.

On je dodao da je sistem dijeljenja pomoći u Prijedoru centralizovan i da je distribuiše Crveni krst.

“Pomoć u pumpama i isušivačima očekujemo od napih gradskih opština Bovec i Velenje u Sloveniji i Trento u Italiji”, najavio je Pavić.

Leave a Reply