Budimo Humani, Društvo, Život

Pismo bivse supruge Jasima Brdara

Nasoj redakciji se javila Dzevida Javor , bivsa supruga Jasima Brdara, sa svojim pismom o njenom zivotu sa Jasimom i svi grozotama kroz koje je prolazila sa njim i njegovom familijom od Travnika, preko Sanskom Mosta i do Carakova..

Dzevida sa svojim pimom zeli da svijet sazna i drugu stranu istine a ne samo Jasimovu verziju koju je neki dan dnevni list “Avaz” plasirao u javnost..
Dzevidino pismo objavljujemo u ORIGINALU bez ikakvih izmjena ili ispravki..
DzevidaJavor

Ovo je istinita prica i poruka za sve nase ljude i novinare po Bosni i Hercegovini jes da nemogu sve da napisem u detalje jer onda trebalo bi da knjigu napisem o svom zivotu ali za sad moze dovojdo da dokaze na kratko kakav je zlocinast Jasim brdar.

Molim vas procitajte I ako zelite mozete da oglasite ovu moju poruku I iskrenu pricu u novinama jer ja samo znam dacu biti mirna kad vidim Jasima Brdara pod zemljom mrtva.

 

Da se predstavim moje ime je Dzevida Javor udato prezime Brdar rodom iz Kozarca od oca Dzemala Javora I makje Safije Javor.Ja Dzevida Brdar sam Jasima Brdara prva zena sa kojom je Jasim Brdar bio ozenjen datuma 1.10.1994 Godine u Starom Travniku. Godine 1994 ja sam isla u skolu za Tekstilni Konfecionar i u isto vreme sam radila 1994 godine kao izbjeglica iz logora Trnopolje za vreme rata u Starom Travniku u tvrornici tekstila Borac.

 

Jasim Brdar je samo zavrsio 4 razreda jer nije htjeo da ide u skolu posto je bio najmladzi razmazeni sin od Fate Brdar i Alage Brdar. Kad sam ja Jasima zvani Jasko Brdara upoznala on je bio predivan decko I vojnik sa mnogo politike I lazi prema meni uvjek sam racunala i vjerovala da sam nasla covjeka o kojem sam uvjek razmisljal I zeljela da imam. Jasim Brdar I ja Dzevida Javor Brdar odlucili se da se uzmemo datuma 1.10.1994.

 

I kad sam se udala za njega ja nisam htjela da napustim svoju skolu I od njega sam nastavila da se skolujem svaki dan od Ponedeljka do Petka I uvjek sam mogla da stignem da radim, skolujem se I sluzim, kuham, perem I da radim na farmi sve za covjeka na kojeg sam racunala da je princ mog zivota Jasima i njegovu majku Fatu Brdar I dvoje djece od Jasimovog starijeg brata Fadil Brdar koji se zenio 12 puta i koji je jos uvjek zivijo skupa sa bratom Jasimom majkom Fatom I sa svojim dvjema maloljetnim cerkama Fatimom Brdar 8 godina starosti I Elvisa Brdar 9 godina cerke od Fadilove prve bivse zene.Jasim je bio predivan suprug prema meni samo 2 mjeseca poslije dva mjeseca on je poceo da me tuce da me nabija nogama da pregoni na meni I da me pretvara kurvom. Jasim je poceo da izlazi vani da me ostavja samu sa njegovom majkom po sedmicu I dvje dana nedojde kuci I dok se pojavi na vrata on se pozdravi sa svojom majkom Fatom I onda navali na mene sakama nogama ja sam znala biti sva crna po tjelu oteceni ociju I krvavi usana.

 

Fate Jasimova majka me nagonila da vucem drvece iz sume na legima da bi ona I njeni sinovi sa 2 unuke imali topal dom I da sjede u vrucem dok ja sjecem drva I donosim im da bi se oni grijali a konja u stali imaju ali deda da se konj umara hoce da ja budem njen konj I sluga. Fate je znala nagoniti me da kupim lisce da bi njena krava u stali lezala na suhom I toplom liscu. Ja kad god sam se probala da se protivim Fate je sto god imala blizo njeni ruku znala da baci zamnom kao I njen sin Jasim I da mi psuju kurvanjsku majku I Javorsku klicu iz koje sam postala.

 

Fate je uvjek govorila svome sinu Jaski nemoj sine biti papucar nedaj da te kurva okrece oko prsta. Jedno jutro 1996 godine u Febuaru / Martu Fate naredi meni I Fadilovim 2 cerkama da idemo kupiti granje koje su popadale sa sljiva da bi trava mogla rasti bolje da ona ima sta da pokosi za svoju kravu I konja. Ja sam sa curicama otisla da kupim granje i lisce sa trave taj isti dan ovcari naisli sa ovcama I kao uvjek kako oni to rade idu od sela do sela I hrane svoje ovce.Jedan od ovcara pridze meni I zamolime liljepo posteno, molim vas gospodzo dali mozda imate opaljac da zapalim cigaretu ja sam stvarno covjeku rekla nema problema izvolite opaljac i nosite sa sobom jer meni netreba opaljac bijo je vec poprazan malo. I sutradan ja sam otisla u skolu kad sam se vratila kuci oko podne Jasim me docekao ko kanom moj muz umjesto da me pita kako mi je dan u skoli prosao on je uzeo me za ruke nabime nogom I da mi psuje majku sestru I svu Javorsku famelilju od kad je postala.

 

I Jasim odvede me na sprat u nasu sobu taj isti dan kad me je uveo u sobu Jasim I njegova majka Fate su me tukli toliko da ja nisam znala o cemu se radi I zasto me tucu I nabiljaju nogama rukama sakama i samo me zovu kurvo jedna kurvetino, Fate mi rece moj sin boje da je nasao kuju i uzjahao na nju nego sto je tebe Javorsku kurvu ozenijo. Ja nisam imala zelju za zivot taj dan nikad zaboraviti nemogu niti cu moci vise Ja sam u toj tuci i nabiljanju nogama uspila da dofatim bombu rucnu zelenu u svoje ruke i izvukla osigurac da se ubijem I njih samnom jer znala sam da je Fate Jasima Brdar majka neznam zasto nagovorila Jasima da me isprebija ko konja I da me pretvori kurvom. Jasim posto je tad sluzio u armiji za vreme rata znao je sve o bombama I puskama tako da je uzeo bombu iz moje ruke I bacijo je preko dvorista na susjednu njivu I eksplodirala je u zrak.

 

Ja sam ih molila ko boga da me prekinu nabijati I da mi kazu zato me tucu I kurvom zovu I Jasim mi rece Fadilova najmladza cerka Fatima Brdar koja je imala samo nedze oko 8 godina tada ona je kupila granje samnom sa njive I sa najstarijom sestrom Elvisom Brdar  I Fatime rekla njima da sam ja asikovala sa ovcarem I da sam sa tim covjekom koga ja uopste neznam da sam sa njim bila. E eto sto djete on 8 godina slaze I izmisli iz glave da oni su njoj povjerovali I trazili koji bilo razlog da me istucu ja sam sva krvava bila sa crnim ocila I puklim uslama .

 

Nije proslo malo vremena dvatri dana Fate kao I njen sin I ostala njihova famelilja pocese me zvati jelovom da nemogu imati djece I Jasim mi rece ti si meni dosla a nisi mi bila nevina a to nije istina bila jer Jasim je bio moj prvi momak I nikad sa njim nista nisam imala dok se nisam za njega udala. Jasim je toliko glup da uopste nezna kakva mu je zena bila kad je sa njom prvi put u krevet usao. Pred kraj 1996 godine svi smo se odselili u Sanski most pokraj nekadasnje stare pijace gde je nekad bila I tad sam saznala da sam noseca I da cu imati svoje rodzeno djete pa nema veze staje samo nek je moje I daje zivo I zdravo.

 

Ja I Jasim smo nasli sami sebi kucu I tu se uselili pokraj nekadsnje stare pijace u Sanskom Mostu a Fate I njen sin Fadil sa dvoje maloljetne djece su isto nasli neku kucu 2 minute od mene I Jasima I oni su tu zivjeli. Kada smo se smjestili u tuoj kuci onda je Jasim poceo ponovo da me ostavja samu u toj kuci ja nisam imala nista da jedem niti da pijem moja komsinica ona je bila rodom iz Hambarina kod Prijedora I ona je skupa sa svojum suprugom I dvoje djece sinom I cerkom su imala trgovinu I ona mi je pomognjivala vise puta samo da imam sta jesti.Jasim ode u kurvaluk I neja ga kuci po dvjetri sedmice I kad dojde kuci neja dana da nije me pretukao I nabijao nogama I kurvom me zvao dzaba sto sam bila noseca sa njegovim djetetom. Ja sam uhvatila nekog konja jer bilo je tad zivotinja I konja svinja I ovaca moglo se uhvatiti hodaju neznase ko im je vlasnik, Ja sam uhvatila jednog konja I dvjetri ovce I koze da bi mogla da zivim od njih I sam isla u sumu isla sa velikim stomako i sjekla drva vukla sa konjem I sve redala metar po metar postavim na ulicu I gledam I molim se da ko kupi koji metar drva da bi ja mogla da kupim brasna ili ulja u kucu da imam sta jesti I piti. Orala sam sa konjom I sijala psenicu I sve povrce sto me joji roditelji ucili da radim oko poljoprivrede kosila sama sa kosom susila sjena stozinu udarala I saviljala sve sama. I poslije tolikog teskog rada I umora I bebom u stomaku sam cekala I molila boga da Jasim nedoljde kuci jer ako dojde znam sta me ceka I da cu jopet biti pretucena.

 

Jasim nikad nije htjeo da jede vecera ili ruca ili dorucak ako nije puna tepsija sa mesom ako nije meso on me isprebija opsuje sve sto mu je na umu I baci sav stol I hranu na mene zasto nije meso I uvjek sam morala gledati da za njega ima sta on trazi I sta zeli ako neja on ubi boga u meni a ja neja veze stacu da jede jedan komad suhog kruha mije bijo dovojan samo da ja I beba u stomaku da prezivimo. I 24 /03 1997 Jasim je dosao sav pijan prljav I sva odjeca na njemu pocupana kuci ja sam bila u teskim bolovima da nisam mogla da disem, moja kicma I sva ledza su se osjecala kao da uopste ja nejam koze na ledzima tako jake boleve sam imala Jasim nazove rodzaka da me odveze za bolnicu u Bihac I tu me on ontavi I ode I za njega nisam cula I znala ni gde je I sta je sa njim.

 

28/03/1997 u 10 ujutro mi smo dobili preliljepog sina od 3 kg I 200 grama, nasem sinu ja sam dala ime Amir Brdar jer Jasim nije bio pokraj mene da se dogovorimo za ime koje da damo nasem sinu. Isti dan doktori su nekako ustupili u kontakt sa Jasimom I reklimu da je dobijo sina Amira Jasim je  kao ko kanom sav od dragosti dosao pijan da jedva stoji na nogama da vidi svoje prvo rodzenog sina Amira. Jasim je imao na sebi neku plavu maicu nikad nemogu da zaboravim sa crnom suskavom trenerkom koja je bila sva pocupana u male komadice I trazi da vidi svog sina. Eh tako su nasi gorki dani prolazili bez promjene drugi dan iz bolnice polije porodzaja ja sam dosla kuci I tuce svadze I losi nadimki I imena su nastavila samno I Jasimom nikakve promjene nije bilo iako smo dobili prvog sina. Mali Amir zapomaze se kao beba Jasim mi opsuje sve I udarime I kaze mi iznesi malog vani ja hocu da spavam I tako je uvje bilo kad je on kuci ako spava ja sam morala da iznesem djete pred kucu ili u stalu sa zivotinjama da bi Jasim se mogao naspavati bilo kisa ili snjeg uvjek sam morala isto da radim a kako je meni I malom Amiru to nije bila briga Jaske nikako.

 

 

Poslije malo nekog vremena moji roditelji su iz Engleske London ustupili u kontakt samnom I poceli da mi pomognu sa paketicima da mi salju hrane odjece za malog Amira I pempase. Jasim je saznao da moji roditelji mi pomazu I on je mene poceo nagoniti da trazim od mog tate I mame da posalju  za Jasima 5000 funti kao ko kanom Jasim hoce da kupi traktor da bi mogao da uzdrzava mene I naseg sina ja mu povjerovala I zatrazim od svoji roditeja. Moji roditelji jadni sazale se pa mi posalju kao da pomognu svom djetetu I unucedu a Jasim dok je dobijo te pare ponovo poce dame tuce I da napusta kucu I neja ga nazad po 3 sedmice, Jedan dan od dojde kuci I dovede jednu zensku I ja ga pitam ko je ona I sta radi u mojoj kuci a on ce meni da mi psuje majku I kaze mars u primacu sobu I nepitaj prekovise dok ti nisam sve I jednu kost isprebijao kurvo jedna, Jasim uze tu zensku I odvede je u nasu sobu na moj krevet I on je spavao sa tom zenom cutavu noc dok sam ja sjedila sa mojim jadnim sinom na kaucu I plakala iz sveg glasa I molila boga da I mene I joje djete uzme da se nepatimo vise. Sutradan ja ustanem I on se pokupi sa tom djevojkom I odose skupa ja jadna izmem svog sina I pobjegnem od njeg kod jedne moje rodice Zulfije Javor koja je imala svojih 11 djece a suprug joj poginao u Logoru Omarska njemu je bilo ime Bahrija Javor. Zulfija je jedina osoba od famelilje sto sam ja imala u Bosni da pobjegnam I kad sam dosla kod zulfije isti dan ona mi kaze draga Dzevida idi ti nazad svom covjeku Jaski ja nemogu da se brinem o tebi I tvom sinu ja vec imam jedanestero djece da se brinem o njima. Isti dan Jasim se vratio kuci I nije me nasao u kuci a znao je gde mogu da budem dosao po mene kod Zulfije I molime hajde vratise kletem ti se bogom I kuranom I svacim na svetu I mojim zivotom jacu da se promjenim I nikad necu vise biti los suprug I covjek kosto sam ti bijo samo se vrati nazad.

 

 

Ja pokupim svog sina I nazad njemu gdecu drugo rodica me neprima u kucu nego nazad I daje u pakao zivot a znam da on laze I znam sta me ceka kad se vratim kuci. Nisam ni dosla do kuce a Jasim vec mi kaze Jebem li ti majku I sve sto postoji na zemlji znas li ti kujo da cu sad boga da isprebijam u tebi sto si otisla I dok smo usli u kucu jopet sake I noge nabijanje moje tjelo nigde nije imalo bjelo ja sam bila gora nego kakav crnac sve od saka. U 1998 godine posto je kuca bila u losoj situaciji zapalise moj sin Amir nije jos ni posao da se uci da puza samo onako pomalo se pomjero naokolo I ja ga postavim na kauc I stavim igracke sto muje moja mama poslala iz Londona dase djete igra dok ja namirim zivotinje u stali a ja sam imala kukuruze susilise na podu na casafu u primacoj sobi da bi ih imala da dajem konju da stavim u strunu pa da konj jede I unidzem u kucu da uzmem kuruze za konja primjetim da se dimi vidim vatra pokraj televizora gori od losih zaljepjeni ustikace stari veliki nekadasnji televizor ufacen u vatri drvo pocelo na njemu da gori ja brze uzmem malog Amira I iznesem pred vrata kucna I cujem televizor puce kao bomba sav u komade od temperature a mali Amir je bio sjedio ispred tog televizora moglo mi djete da pogine I da izgori u vatri dok mu njegov otac ganja kurve I pije moje matere pare po kafanama sa bratom Fadilom I ostalim kolegama.

 

 

I stacemo kuca sva izgorjela mismo bili prenudzeni da se uselimo kod Fate dok nenajdemo sebi drugu kucu. I tu sam ponovo se vratila u prvi zivot sto sam imala sa njegovom majkom I malom Fatimom jopet sam kurva I nema sta nisam bila I pretucena poslije nekoliko mjeseci mi se odselimo u neko selo sad zaboravila sam kako se zove ali tu smo se preselili da novac sto je Jasim dobijo od moji roditeja on je uspio da kupi Mercedes kamijon I sa tim kamijonom je poceo da ide po Carakovu pokraj Prijedora da ko kanom prave puteve da bi se moglo vratiti nazad u selo Carakovo a ja znam da je tamo isao sa njekom zenskom I poneki od njegovi kolega su mi pokazivali slike od Jasima kako se grli sa tom zenskom I kako je on uvjek sa to isto osobom.

 

Mene je I daje ostavjao samo sa djetetom u sumi da zivim nidze nikog samo dvjetri kuce tude su bile, jedan dan dosao Jasim kuci oko 11 sati navece I poceo dase svadza samnom I da me nagoni da ujutro dok ustanem da idem zvati svoje roditelje da mu posalju 2000 funti trebaju mu ja nisam znala sta da radim rekla sam mu da necu da mi je vise sramota traziti od roditelja da mi salju novac jer ja se nisam udala za moje roditelje nego za njega I on treba da nas uzdrzava ne moji roditelji I istu noc jopet me istuce. Sutradan ja nazovem mamu sa punim suzama u ocima I kazem im mama izvinite ali morate mi pomoci I da posaljete Jaski 2000 ili ce da me on ubije na mrtvo moji roditelji tiho izgovorise I samo mi kazu nebrinu ceri neja problema za 2 dana dobices novac micemo da ti posaljemo. Taj isti dan Jasko je sjeo u kamijon I otisao nazad svojoj kurvi sa kojom je uvjek bijo. Poslije dva dan vidim taxi pred vratima I moja mam izlazi iz njega dosla iz Engleske iz Londona I istu minutu pitame dzetije covjek ja joj kazem neznam otisao je prije dva dana I neja ga kuci jos neznam dze je. Mama mi rece pokupi malo krpica sto ias I djete I sjedaj u taxi samnom ides samnom nes vise sa njim da budes I ja sam ostisla sa svojom mamom kao da sam se ponovo rodila I zivot mi pocinje iz pocetka.

 

 

Mama me je moja odvezla sa taksi kod njene rodice I tu sam kod nje zivila 2 dana za koliko mi je mama platila taxisti 500 maraka da mi izganja pasos I onda drugi dan dok sam dobila pasos mama je platila 1000 maraka istom taxisti da me odveze za Hrvacu I dala meni 1000 da mogu da prezivim sad Amiro u hrvackoj I rekla je da ce mi da salje jos novca da mogu tamo da zivim dok ne izganjam papire da idem u koju drugu zemju. Ja sam trazila preko UN Ujedinjene nacije da dobijem papire da idem u bilo koju zemju ali sto dalje od Jasima da ga nikad ocima nevidim. Znala sam da mi nece biti lako ali sto daje odnjega to boje jer znam da nikad necu saka I nabijanja njegovi da osjetim, Ja dobijem od UN papire da idem za Australiu Melbourne u zemju za koju kida nisam cula niti bila u njoj neznam Engleski neznam nista ali znam da nisam glupa I dacu da naucim polako za sve treba vremena. Ali UN rekli mi da treba potpis od oca Jasima da moze mali Amir da ide za drugu zemlju da jedini nacin taj potpis da dobijem je moram se nazad vratiti njemu I da me tuce I prebija I da mu ja nekako slazem da cu da njemu srediti papire da I on dojde zamnom I za Amirom da zivimo skupa samo da se on potpise da mali Amir moze ici samnom.

 

 

Na pocetku 1999 ja se vratim nazad Jasimu sa djetetom I obecam mu da cu srediti I njemu papire da dojde za nama u Australiu, a znala sam da UN su imali sve informacije o mom teskom grkom zivotu I pomocu toga su mi rekli nek se otac potpise Amirov I mozete da idete ali znaj kad odes sa malim Amirom u Australiju nesmjes se udati ili biti u vezi sa ni jednom muskom osobom po 5 gosina poslije 5 godina onda mozes da nadzes nekog I dase udas a Jasim ima zabranu da nemoze uci u Australiu za tobom nit te moze traziti I na to sam ja pristala I kroz teske muke tuce I prebiljanja sam prosla godinu dana ponovo od 1999 godine pa sve do 21/ 01/2000 tad sam dobila papire zajedno sa potpisom da ja I Amir idemo za Melbourne bez Jasima. Kad sam dosla u Melboune poslije 1 godinu dana ja sam cula od moih roditelja da Jasim Brdar se ozenio sa Azrom Brdar a ja sam jos uvjek samohrana majka sa svojim predivnim sinom Amirom Brdarem kojem ce sad za 3 jeseca puni 17 godina. Ja sad imam svoj novac I netrebam da gladujem i da ustajem pod strahom.

 

 

Ova je prica istinita sta se stvarno desavalo samnom I sa mojim sinom I koji smo zivot mi prezivjeli sa Jasimom Brdarem I da Jasim Brdar nikad u zivoti nije radijo niti je htjelo da radi I da zaradi komad kruha jer zivijo je sa novcem od moih roditeja I sve sto smo imali u kuci je prodavao za alkohol I kurve a ja I moj sin smo gladovali, Ja sam se patila u ratu I bila po kampovima I zedna I gladna I jopet mi nije bilo tesko kao sto mije najtezi zivot bijo dok sam zivila sa Jasimom Brdarem zvani Jasko. I ovo nije sva prica jos mnogo ima dase pise kako nije htjeo Jasim da ide u WC nego ja sam morala da mu donosim lavor da bi se pomokrijo u njega i noge mu prala i dosta toga ali ako sve pocnem da pricam onda boje mije da knjigu da napisem o svom zivotu a znam da svi imamo probleme i ne zelim da gnjavim nikog a i nedam da necete vise se pomognjivnjem dase mucite ni na koji nacin i da izdvajate kruh i novac iz svoji usta i da dajete  Jasimu brdaru.

 

Dzevida Javor

Leave a Reply