Društvo

Poziv Meronu i Brammertzu da posjete Tomašicu

Satko Mujagić, Kada Hotić i Murat Tahirović

Satko Mujagić, Kada Hotić i Murat Tahirović

Predstavnici Udruženja žrtava genocida iz Bosne i Hercegovine :Satko Mujagić, Kada Hotić i Murat Tahirović

Predstavnici Udruženja žrtava genocida iz Bosne i Hercegovine su na odvojenim sastancima  sa čelnicima Haškog tribunala, zatražili da predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron i njegov zamjenik Juge Carmel Agius te glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz posjete Prijedor i  lokalitet masovne grobnice u Tomašici  da bi se na suđenju Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću unijeli novi dokazi o ubistvima, progonima i etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva.

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Satko Mujagić, član Upravnog odbora Udruženja žrtava i svjedoka genocida su jučer u Haagu  na sastanku s Meronom i Aguisom istakli  potrebu aktivnije saradnje Haškog tribunala s preživjelim žrtvama, potvrdio je Tahirović za Fenu .

On je na sastanku rekao da su presude Momčilu Perišiću, Franku Simatoviću i  Jovici Stanišiću uzburkale javnost, posebno u Bosni i Hercegovini i da su iz više razloga nerazumljive.

– U vrijeme dok se u Bosni i Hercegovini, konkretno, u Tomašici, otkrivaju tijela žrtava genocida, Tribunal pušta na slobodu jednog po jednog nalogodavca tih istih zločina – rekao je Tahirović.

Satko Mujagić se osvrnuo na odbijenicu  za zahtjev da se Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Fikret Alić i on (kao preživjeli logoraši), putem ‘amicus brief’ uključe u proces protiv Radovana Karadžića. On je također naglasio da su posljednje odluke i s pravne i s ljudske strane veoma diskutabilne, što je potvrdila i odluka Haškog tribunala u slučaju Taylor.

– Ako neki vođa mafije naoruža svoje saradnike, pošalje ih da pljačkaju banke, a oni pritom četiri godine, usput siluju i ubijaju ljude, onda s pravne strane nije više potreban dokaz da je dotični naređivao i ubistva i silovanja (kao što je slučaj s Perišićem – nedostatak dokaza o naredbi da se čine zločini), nego bi i nalogodavac bio (djelimično) kriv i za saučesništvo za sva kršenja zakona. Ovo je potvrđeno i u odluci u slučaju Taylor- rekao je Mujagić koji je  1992. godine bio  zatočen u logoru  Omarska i  pozvao Merona da posjeti Srebrenicu i Prijedor, kao i  mjesta bivših logora Keraterm, Trnopolje i Omarska, te grobnicu u Tomašici.

Meron je tokom sastanka, navodi Tahirović, upoznat o činjenici da logori, kao i druga mjesta stradanja u Prijedoru nisu dostojno obilježeni, dok je općina, s druge strane, puna spomenika srpskim vojnicima. U Omarskoj nema ni spomen-ploče, dok se u Trnopolju nalazi spomenik srpskim vojnicima.

Meron je rekao da je u Srebrenici već bio, ali da bi se posjeta Prijedoru mogla uklopiti u program posjete Bosni i Hercegovini, i da će pokušati da se to i ostvari i da, zajedno s učesnicima sastanka, ta mjesta i obiđe, dok je Agius izjavio da bi to svakako trebalo učiniti.

Kada Hotić je izrazila razočarenje puštanjem na slobodu generala Perišića jer je komandna odgovornost za agresiju, a time i genocid i druge ratne zločine više nego očita. Ona je obavijestila Merona da se u blizini Memorijalnog centra Potočari sprema podizanje stuba časti i suba srama, te da je na njemu da pokaže svojim radom na kojem stubu će biti i njegovo ime. Zasad su rezervirana mjesta na oba stuba,  a na ovo je Meron odgovorio sa ‘dosta pošteno’ – ‘fair enough’).

Ona je naglasila da preživjeli ne traže privilegije niti poseban tretman, već pravdu koja mora da stigne odgovorne za genocid u Srebrenici.

“Avioni nisu ptice, a tenkovi igračke. Sve te vojnike neko je u Bosnu i Hercegovinu poslao i naoružao i masovni zločini nisu se mogli desiti bez naredbi ili znanja komandujućih struktura” rekla je Hotić.

Na kraju sastanka je Satko Mujagić predao Meronu listu supotpisnika pisma ‘amicus brief’ od 31. augusta 2012. god. u slučaju Karadžić na kojem su potpisi velikog broja udruženja i pojedinaca, a među njima i Muzej Westerbork iz kojeg je u smrt odvedena i Anne Frank i naglasio da su oni tek mali dio ljudi koji su direktno pogođeni odlukama Tribunala ili onih koji odluke Tribunala aktivno prate.

Sastanku s Meronom prethodio je sastanak s glavnim tužiocem Brammertzom kojeg su također pozvali da posjeti grobnicu u Tomašici.

Brammertz je naglasio da Tužilastvo priprema dokumentaciju i da želi u predmetima protiv Karadžića i Mladića unijeti i dokaze u vezi s grobnicom u Tomašici, potvrdio je za Fenu Tahirović.

Avaz

Leave a Reply