Društvo, Zanimljivosti, Život

PREKO 150 UČESNIKA NA “SANSKOJ REGATI”

Druga po redu “Sanska regata” u organizaciji prijedorskih “Čuvara Sane” uveliko je nadmašila prošlogodišnju manifestaciju. Potvrđuje to odlična atmosfera i preko 150 učesnika koji su se na različitim plovilima spuštali rijekom Sanom na potezu dugom četiri kilometra, od starta kod Žegera do “Kožare”. Učesnici “Sanske regate” koristili su 60-ak plovila: od kajaka, kanua, SUP dasaka do standardnih i gumenih čamaca.

– Došao sam iz Brčkog s jednom ekipom. Ovo je nešto novo u Prijedoru i jako nam se dopada. Organizacija je dobra. Sana predstavlja značajno ime za ovaj kraj – rekao je Miodrag Petrović iz Brčkog.

Regatu i mlade entuzijaste koji su je organizovali pohvalila je vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije grada Prijedora, Dijana Aramanda.

– Ovo je jako lijepa manifestacija koja okuplja zaljubljenike rijeke Sane i uopšte sporta na vodi. Smatram da ‘Sanska regata’ može da doprinese ekološkoj svijesti naših građana da čuvamo rijeku Sanu, da ne bacamo otpad i da vodimo računa o ovoj našoj ljepotici – poručila je Aramanda.

U Omladinskoj organizaciji “Čuvari Sane” ne kriju zadovoljstvo podrškom koja im je stigla iz različitih krajeva od brojnih ljubitelja regate. Uvjereni su da su udareni temelji da “Sanska regata” postane tradicionalna i prepoznatljiva za Prijedor. Ne treba zanemariti ni njen ekološki značaj.

– Cilj je da se okupi što više ljudi na vodi, da pokažemo sam značaj rijeke i održavanja njenih obala i korita. Ove godine, za razliku od prošle, akcent nije bio na čišćenju obala Sane. Sada smo nastojali da pripremimo i uredimo obale nešto ranije, jer lani smo imali veliki problem gdje sa svim tim gumama. Podsjećam da smo ih tada izvukli preko četrdeset – rekao je Milan Sadžak, predsjednik “Čuvara Sane”.

Nakon spusta, učesnici i posjetioci “Sanske regate” druženje su nastavili uz živu muziku na novoj gradskoj plaži. Bila je to prilika i za planiranje narednih sportsko-ekoloških aktivnosti na vodi i pored vode, koje, kako je rečeno, imaju značajan turistički potencijal.

Tekst: Kozarski
Foto: Facebook Emira Osman Baltić