Budimo Humani, Društvo, Kultura, Šehidsko, Život

Projekat obnove šehidskog turbeta u Hambarinama

POŠTOVANE DŽEMATLIJE I PRIJATELJI HAMBARINA

Godine, desetljeća prolaze, ali naše rane nikako da zarastu. Za par mjeseci je punih 30 godina od zločina koji je počinjen u našim kućama, avlijama, njivama i sokacima. O tome svjedoči 327 šehidskih nišana u našem džematu. Naših šehida se sjećamo u dovama, u nadi da se ovo zlo više nikada i nigdje ne ponovi. Šehidsko mezarje je svjedok vremena zla.

Sredinom februara ove godine pokrenuli smo akciju prikupljanja dobrovoljnih priloga za obnovu Šehidskog turbeta u Hambarinama. Smatramo da je to naša obaveza u procesu čuvanja uspomena na nevine žrtve.
Ljeta 1992. godine se ne rado sjećamo, ali ne smijemo dozvoliti da zaborav nadjača istinu o ubijenim Hambarištanima. Naša šehidska mezarja i turbeta svjedoče o počinjenim zločinima, ali i našem odnosu prema šehidima.

Turbe našeg šehidskog mezarja je u jako lošem stanju i zahtjeva naš angažman.
Fondacija za održavanje šehidskog mezarja Hambarine je uradila idejno rješenje u nadi da će naše šehidsko mezarje uskoro poprimiti ljepši izgled.
Izgradnja Šehidskog turbeta koštat će oko 135.000 KM, a dosada smo prikupili 60 000 KM ( 30/3 2022). Iskreno se nadamo da rast cijena neće bitnije uticati na predviđenu cijenu projekta.

Fondacija za održavanje Šehidskih mezarluka-Hambarine cijeni vaše napore i sve što ste učinili za rodno mjesto. Pred nama je Ramazan, najljepši mjesec. Obilježimo ga i tako što ćemo se sjetiti naših šehida i podržati obnavljanje Šehidskog turbeta u Hambarinama.

Organizovali smo se u rodnom kraju i inostranstvu kako bi završili ovo hajirli djelo. Za sve informacije i uplate obratite se našim koordinatorima.

Kako uplatiti donaciju?

Koordinatori projekta:
Saud Begović – Hambarine saud_bey@hotmail.com
Damir Habibović– Njemačka damir02@live.de
Elvedin Pađan – Švedska MojPrijedor@hotmail.com (U Švedskoj moguća uplata i preko Swish. Javite se Elvedinu za dalje upute vezane za Swish)
Admir Ejupović – USA/Kanada adobih2000@yahoo.com
Nizam Sikirić – USA nizamstl@hotmail.com
Jasmina Cerić – USA Gofundme

Preko džematskog odbora Hambarine
Blagajnik Derviš Čikotić 065695261

Uplate se mogu uraditi i preko HO Humano Brdo 2010

Uplate Putem žiro-računa Humano Brdo Banka : Oberbank Traun IBAN: AT 901500300761068915 BIC/Swift: OBKLAT2L
Pay Pal: humano.brdo@live.at
Svrha: Turbe Hambarine

Javite nam se na gore navedene mejl adrese ili putem Messengera.

Listu donatora možete pogledati OVDJE!

Fondacija Šehidsko mezarje Hambarine