Prvi Mart

“Prvi mart” U Roermondu, Arnhemu i Den Boshu

prvimart-holandija-300x169Predstavnici građanske koalicije „Prvi mart“, Emir Suljagić, Almir Salihović i Mirsad Duratović održali su javne tribinu u holandskim gradovima Roermondu i Den Boshu na kojima su bh. građane koji žive u Holandiji informisali o registraciji glasača u dijaspori, ostvarivanju prava, te mogućnostima kreiranja zajedničke liste na Općim izborima 2014. godine u entitetu Republika Srpska.

Na tribinama u Roermondu i Den Boshu, koje su održane u suradnji s Udruženjem preživjelih žrtava genocida u Srebrenici iz Holandije, te džematima Nur iz Roermonda i Behar iz Den Bosha, prisustvao je značajan broj Bosanca i Hercegovaca koji žive u Holandiji.

Predstavnici „Prvog marta“ uz podršku kluba „Bošnjak“ iz Arnhema, juče su se obratili gostima i učesnicima na turniru i druženju koje je održano 01.06. u Arnhemu.

holandija-prvimart

Predstavnici koalicije Emir Suljagic, Almir Salihovic i Mirsad Duratovic skrenuli su pažnju bh. građanima i Holandiji na opasnosti i moguće posljedice ukoliko bh. dijaspora ostane pasivna, kao što je to bio slučaj na svim prethodnim izborima u BiH.

Važno je naglasiti da, iako se osjećaju zapostavljenim i zaboravljenim od zvaničnih vlasti i institucija u BiH, Bosanci i Hercegovci koji žive izvan svoje domovine, itekako brinu o sudbini i budućnosti BiH, što će se pokazati kroz registraciju i izlazak na izbore naredne godine.

U suradnji sa partnerima u dijaspori predstavnici „Prvog marta“ dogovorili su dalju saradnja u mobilizaciji i podizanju svijesti o značaju za masovnije glasanje na izborima, te o značaju kreiranja plana konkretnih aktivnosti u narednom periodu.

Također, u  narednim danima predstavnici „Prvog marta“ planiraju održati javne tribine i skupove i u holandskim gradovima Amsterdamu i Rotterdamu, na kojima se očekuje zainteresovanost i rezultati posjeta poput ovih u  Roermondu, Arnhemu i Den Bosh-u.

 971772_441009209327580_840535931_n

Leave a Reply