Prvi Mart

„Prvi mart“: Vraćanje Zakona o prebivalištu u redovnu proceduru ili bojkot Doma naroda

prvi mart (1)

Građanska koalicija „Prvi mart“ danas je održala vanrednu konferenciju u Memorijalnom centru Potočari, gdje su iznijeli zajednički stav o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine.

Zaključak Koalicije je da se Zakon mora vratiti na odlučivanje u redovnom zakonodavnom postupku. U suprotnom, pozivamo delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da bojkotuju rad ovog tijela do odbacivanja prijedloga.

Smatramo da se po povratku u redovnu proceduru, postojeći nacrt se mora mijenjati u više segmenata. Predložene izmjene člana 8. moraju na listu izuzetaka uključiti stav koji utvrđuje: „Povratnici će prijavu prebivališta izvršiti u skladu sa članom 20.“, čime bi se naglasio poseban status koji povratnici imaju Zakonu.

Smatramo da za reviziju prebivališta ne smije biti nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, koje je već dokazano pogrešno primjenjivala propise, vršila diskriminaciju i nije pružila zaštitu povratnicima.

Tražimo da se Uputstvo o reviziji ne donese direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, budući da isto otvara mogućnost za zloupotrebe te umanjuje mogućnost institucionalne kontrole konkretnih detalja o provedbi revizije. U članu 8a., koje uključuje reviziju prebivališta moraju uključiti stav kojim se utvrđuje: „Ovaj član se ne odnosi na izbjeglice iz Bosne i Hercegovine.“

Potvrđena je podrška rukovodstvu „Prvog marta“, ukazano je na druge probleme povratničke zajednice, te su Deklaracijom za ravnopravnost reafirmirani i utvrđeni ciljevi i misija koalicije „Prvi mart“, kao pokreta koji okuplja povratnike, raseljena lica i izbjeglice na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

 

Leave a Reply