Kolumne, Nijazov Prijedor

U posjeti kod Esme Kljajic

image
U sklopu humanitarne akcije “Cafor BiH” koju provodi Americka humanitarna organizacija “JUST A DOLLAR” for Bosnia and Herzegovina, na terenu opstine Prijedor, posjecena je i Esma Kljajic-Terzic iz Carakova.

Ova inace samohrana majka poplavljena je sa problemima i neimastinom jos od prije dvije godine. U roku nekolika mjeseca izgubila je sve zivotne poluge nekakvog opstanka. I sama nezbrinuta brine se o svom dvogodisnjem sinu Denisu.

Kada su joj prije dvije godine javili da joj je suprug(Samir Terzic) preminuo od posljedica uboja iz rata(posjedovanja silnih gelera), radeci negdje u komsiluku na nadnici, ovu zenu, onako “skrhanu” sustigla je sutradan i vijest da joj je i majka Kadira takodje preminula.

Brat Saban Kljajic koji im je bio velika materijalna i moralna podrska (zivio u Zagrebu) kada je cuo za dvije uzastopne nesrece koje su zadesile njegovu familiju, dolazi iz Zagreba u Prijedor. Nakon nekolika mjeseca i on dozivljava infrakt i umire.

Ostala je sama Esma Kljajic-Terzic da se brine o svom sinu Denisu. Iako ova mlada zena ima “urodjenu” epilepsiju ipak uspijeva da odoli ovdasnjim problemima, neimastini i da podize tek rodjeno dijete. S vremena na vrijeme, kako kaze, posjete je Samirovi prijatelji, ovdasnje komsije i tako prezivljava.

Kod primanja ovog humanitarnog paketa duboko se zahvalila svim dobrim ljudima koji su bili dio akcije ove humanitarne organizacije a posebno Prijedorcankama Almi Kali i Saneli Arnaut koje su sve to tako lijepo osmislile i na terenu realizovale.

“Hvala svim dobrim ljudima, koji su se i mene sjetili” stidljivo su izgovorene rijeci ove mlade, samohrane i nezaposlene majke.

Nijaz Brkic

Leave a Reply