Prvi Mart

Koalicija 1.mart: Zatvaranje izbornih listi smatrat ćemo antidržavnim činom

Saopštenje za javnost

Koordinacioni odbor koalicije organizacija civilnog društva „Prvi mart“ na današnjem sastanku u Sarajevu, na kojem su učestvovali predstavnici Koalicije iz Zvornika, Srebrenice, Bratunca i Prijedora, usvojio je zaključke koje upućuje državnim i entitetskim institucijama, političkim predstavnicima povratnika, međunarodnim misijama i ambasadama, te građanima Bosne i Hercegovine:

 

1) Pozdravljamo ostvareni napredak i djelovanje koalicije „Prvi mart“ širom Bosne i Hercegovine, postignute rezultate na zagovaranju zakonske zaštite povratnika, prikupljanju podataka o bh. građanima u inostranstvu, te povezivanju lokalnih udruženja od Prijedora do Višegrada, kao i onih u dijaspori.

 

2)  Osuđujemo nastavak diskriminacije građana nesrpske nacionalnosti, te finansijske i administrativne pritiske usmjerene protiv povratničkih udruženja u Prijedoru, Srebrenici, Višegradu i drugim gradovima entiteta RS. Istovremeno, pozivamo političare u Sarajevu da preuzmu odgovornost i podignu glas protiv sistematskih kršenja ljudskih prava u ovom entitetu.

 

3) Ovim putem želimo uputiti javnost da se širom RS-a svakog dana dešavaju otvoreni napadi na povratničku populaciju, od zabrane okupljanja na godišnjici otvaranja logora u Trnopolju kod Prijedora, preko poništenja ličnih dokumenata u Srebrenici i Foči, zanemarivanja osnovnih potreba u povratničkim zajednicama poput isključivanja vode u osnovnoj školi u Konjević Polju kod Bratunca, do prijetnji rušenjem spomenika žrtvama u Višegradu.

 

4) Pozivamo skupštinsku većinu u Srebrenici koju čine zastupnici izabrani zahvaljujući mobilizaciji kroz građansku inicijativu „Glasaću za Srebrenicu“, da podignu svoj glas protiv nastavka poništavanja ličnih dokumenata i registriranih prebivališta povratnika u Srebrenici, te drugih vrsta istraga i provjera kojih su žrtve upravo oni građani koji su im dali svoj glas na lokalnim izborima 2012. godine. Od Skupštine opštine Srebrenica tražimo da pozove na odgovornost za nezakonito i diskriminatorno postupanje službenih lica u Policijskoj stanici Srebrenica.

 

5)Šutnju dijela međunarodne zajednice smatramo prešutnim odobravanjem kampanje institucija RS-a usmjerenih protiv povratnika, te tražimo od institucija Evropske unije da pruži jasnu podršku povratku i jednakosti svih građana, te podrži inicijativu mobilizacije povratnika, kao uvoda u kreiranje stanja u kojem će Bosna i Hercegovina postati funkcionalna država i moći ispuniti zahtjeve koji pred njom stoje na putu u euro-atlantske integracije.

 

6) Imajući u vidu dosadašnje rezultate na izborima, te činjenicu da stranke koje okupljaju povratnike neće moći preći izborni prag u RS-u bez zajedničkog nastupa, poručujemo da će „Prvi mart“ te udruženja povratnika, boraca, žrtava, izbjeglih i raseljenih lica, krenuti u kampanju protiv političkih subjekata koji podrže predložene izmjene Izbornog zakona čiji je cilj zatvaranje izbornih listi i onemogućavanje zajedničke Liste za povratak na Općim izborima 2014. godine, koja je jedan od glavnih ciljeva „Pvog marta“.

 

7)  Odbijanje učešća na zajedničkoj Listi za povratak, smatrat ćemo činom usmjerenim protiv povratka u entitet Republika Srpska, protiv borbe za poništavanje rezultata etničkog čišćenja i genocida, te protiv izgradnje Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih građana na cijelom njenom prostoru.

8) Ovim putem želimo naglasiti da koalicija organizacija civilnog društva „Prvi mart“ svoj rad neće zaustaviti u 2014. godini, te da se danas stvaraju uslovi za snaženje lokalnih povratničkih zajednica u entitetu Republika Srpska za izbore 2016. i sve naredne izbore. Time poručujemo svima onima koji na lokalnoj, entitetskoj ili državnoj razini pokušavaju dovesti u pitanje trajnost, integritet i iskrenost naše vizije da mi stati nećemo.

www.prvimart.ba

Leave a Reply