NVO Građanski Monitoring je Uredu visokog predstavnika Valentinu Inzku uputio otvoreno pismo u kojem su postavili neka značajna pitanja vezana za Dejtonski sporazum.

ValentinInzkoVaša Ekselencijo,
Građani Bosne i Hercegovine vje…rovatno su najneinformiraniji u svijetu o ustavnom uređenju svoje Domovine, a Vi ste, s obzirom na funkciju koju obnašate, najpozvaniji protumačiti neke društvenoplitičke fenomene, da ne kažemo, iracionalnosti, koji, i te kako, opterećuju bh. svakodnevnicu, ali trasiraju i budućnost novih generacija. Zbog navedenog, kao i zbog nepodnošljive pojmovne i pravne konfuzije u koju je gurnuto naše društvo, tražimo od Vas odgovore na sljedeća pitanja:
– Da li je Dejtonski sporazum, koliko god to apsurdno zvučalo, „antidejtonska kategorija“, jer, kao što je poznato, tim ugovorom, s jedne strane, zagarantirana je konstitutivnost i jednakopravnost svih konstitutivnih zajednica i građana na čitavoj teritoriji, a istovremeno, kroz nazive i simbole entiteta, legaliziran je etnički ekskluzivitet u dijelovima države?
– Da li je Miloševićeva Republika Srbija, za koju su sadašnje vlasti te zemlje nepobitno utvrdile da je bila državno-teroristički aparat, retroaktivno validan potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma?
– Da li je Dejtonski sporazum anti-međunarodnopravni dokument, s obzirom da su njime legitmizirana i legalizirana najbrutalnija kršenja konvencija o udruženom zločinačkom pothvatu, agresiji, zločinima protiv čovječnosti i genocidu?
– Da li je BiH sekularna, ili je, možda, vjerska država, jer u nekim njenim dijelovima, ali i u DKP u svijetu, vjerski obredi su postali dio službenog protokola?
Molimo Vas da u najkraćem roku odgovorite na ovaj set naših pitanja (kojih će u budućnosti biti još), jer smatramo da Građani Bosne i Hercegovine imaju pravo znati. U vezi s opisom Vašega posla, predlažemo Vam i najhitnije iniciranje formiranja ekspertskog tima međunarodnih pravnika, kako bi usklađenost Dejtonskog sporazuma sa svojim osnovnim načelima i ustavno uređenje Bosne i Hercegovine s međunarodnim pravom, bili detaljno preispitani.
Unaprijed zahvalni,
NVO Građanski Monitoring
Anto Tomić
Izvršni direktor za Zapadnu Evropu

28. 1. 2014