Tihic

Clan predsjednistva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegovic i predsjednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine Sulejman Tihic, u pratnji  Senada Bratica narodnog poslanika u NSRS te Zinajde Hosic predsjednice  SDA Prijedor posjetili su Udruzenje logorasa Prijedor92 iz Prijedora.

Razloga za ovu posjetu je bilo mnogo a istu je inicirao predsjednik SDA Sulejman Tihic.  Osim predsjednika udruzenja Mirsada Duratovica, sastanku je prisustvovala i predsjednica skupstine udruzenja Nusreta Sivac.

U polusatnom razgovoru nacelo se dosta tema. Predstavnici udruzenja su argumentovano opisali situaciju i stanje u kojem se nalaze povratnici a posebno zrtve te upoznali goste s konkretnim primjerima diskriminacije i negiranja drzave Bosne i Hercegovine u Prijedoru.

Iznesena je kritika na rad odbornika gradske skupstine, dosadasnji rad SDA te na ponasanje nacelnika Marka Pavica.

Predsjednik udruzenja Mirsad Duratovic je naglasio gostima da on i njegovi saradnici po cjenu vlastitih zivota nece odustati od sebi zadatih ciljeva medju kojima su kako borba za prava populacije kojoj i sam Tihic pripada, te cuvanje sjecanja na najcrnje dane prijedorske historije  i sve one kojih nema.

Medju  nestalima za kojima se jos uvjek traga su i Duratovicevih deset clanova porodice.

I Tihic, a posebno Izetbegovic su dobro upoznati sa situacijom u Prijedoru u kojem je Izetbegovic 09.maja 2011.godine na Dan pobjede nad fasizmom, od strane lokalnih vlasti proglasen  nepozeljnom osobom.

Oba gosta su izrazila spremnost da podrze prijedorska udruzenja te su izrazili spremnost da se o problemima Prijedora uskoro ponovo porazgovara . Sulejman Tihic je izrazio zelju da postane clanom prijedorskog udruzenja logorasa i u to ime je kancelariju udruzenja podrzao i novcanim prilogom.